Hlavní obsah

Měla sedmiprocentní naději na přežití. Dnes 12letá Laura statečně bojuje se svým hendikepem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký kraj

Když se narodila, měla viditelnou bouličku na zádech. Ta jí paradoxně zachránila život, protože upozornila na to, že v těle se děje něco, co by nemělo. Nakonec jí lékaři diagnostikovali nádor neuroblastom a dávali jen 7% šanci na přežití. Dnes sice 12letá Laura nechodí, i přesto ale boj nevzdává a snaží se věnovat všemu, co ji naplňuje. Kvůli onemocnění otce je ale rodina finančně závislá na příspěvcích ze strany Dobrého anděla.

Příběh Laury TkáčovéVideo: Novinky

 
Článek

Následkem onemocnění a léčby je dnes dvanáctiletá Laura upoutána na invalidní vozík a potřebuje stálou pomoc s pohybem. Neuroblastom jí poškodil obratel T12 a utlačil míchu, následkem je paraparéza dolních končetin.

„Jednalo se o nádor v bříšku, který měl velikost 10 × 8 × 9 cm a prorostl páteří. Ta bulka, co se objevila na zádech, byla jeho částí ve velikosti půlky švestky. Byly tam také ještě četné metastázy v játrech, nadledvinkách a měkkých tkáních končetin. Lékaři v Motole nám dávali jen sedmiprocentní naději, avšak Laurinka zabojovala. Už si nepamatuji, kolik těch sérií chemoterapií bylo. Později nám ji pouštěli domů mezi jednotlivými cykly, ani jednou však nevydržela a museli jsme ji vézt zpět s horečkami,“ vzpomněl na nejnáročnější situace životě otec Laury Pavel Tkáč.

Laura také prodělala několik zlomenin důsledkem oslabení kostí, potýkala se s otoky nohou a v červnu minulého roku podstoupila druhou operaci páteře.

Foto: Novinky

Laura se svými rodiči Emilií a Pavlem

„Potřebuje pomoc například s otáčením v posteli, polohováním, přesunem na invalidní vozík i zpět,“ dodává její otec, pan Pavel, který je sám z důvodu luxace kyčelního kloubu a následné rotoskoliózy v invalidním důchodu.

Z tohoto důvodu většinu péče o Lauru musí zajistit jeho žena Emilie. „Dneska už Laura váží přes 40 kilo, a tak je to pro manželku fyzicky namáhavé,“ sdělil.

Dvouletý Vincent se potýká se vzácnou poruchou metabolismu. V Česku ji mají jen dva pacienti

Děti

Rodiče se snaží Lauře dopřát alespoň jednou týdně rehabilitace, doma jí nohy pravidelně protahují proti zkrácení šlach. Když jí zdraví dovolí, ráda chodí do školy. „Chodí do sedmé třídy, kam dochází s asistentkou. Má úžasnou třídní učitelku, která se jí snaží vyjít maximálně vstříc. Sama se pak snaží dělat maximum toho, co její spolužáci. Například teď se zapojila do vydávání školního časopisu, uvádí pyšně její maminka Emilie.

„Ona nám tu vloženou energii neskutečným způsobem vrací. Je strašně chytrá, šikovná, a i když kvůli zádům často marodí – řekl bych, že polovinu školního roku je nemocná –, tak se stíhá všechno doučit i doma,“ dodává tatínek.

I přes všechny obtíže, kterými si dospívající dívka prošla, neztrácí optimismus a má velké plány.

Foto: Novinky

Lauru kromě zvířat baví hrát hry nebo malovat

„Já už jsem si zvykla. Pro mě je to taková normální věc. Jsem tím svým hendikepem jiná než ostatní, málo lidí je takových jako já. Mám tu čest být jiná a ne jako někteří lidé, kteří si kazí zdraví a nepřemýšlí nad tím,“ řekla Novinkám Laura.

Laura je doma obklopena zvířaty, rodina má sedm psů, tři kočky, králíka a dvě andulky. „Už od malička chci být veterinářka. S tím mým postižením to ale asi nepůjde, protože nemůžu stát. Chtěla bych ale malovat obrazy,“ doplnila Laura.

Na těžké situace se ale rodina snaží zapomenout a i přes náročné podmínky, v kterých vlivem shodou všech okolností žijí, se snaží myslet na lepší zítřky. „Ten život je teď už takový radostnější než za začátku,“ dodal Pavel Tkáč.

Andělská pomoc

Z důvodu péče jak o Laurinku, ale také o svého manžela, nemůže paní Emilie chodit stabilně do zaměstnání. Tím rodině klesl příjem na minimum. Proto začali této rodině pomáhat Dobří andělé prostřednictvím nadace Dobrý anděl.

„Já chodím na brigádu do nedaleké porcelánky. Vydělám si tam měsíčně nejvíce šest tisíc. To naše náklady skutečně nepokryje,“ sdělila Novinkám paní Emilie.

Na státní podporu rodina nedosáhne, protože jak nám vysvětlil otec rodiny, „manželka může oficiálně pracovat“.

Ty peníze, které nám chodí, jsou úplně super. Bez toho bychom už možná ani nebydleli
Pavel Tkáč

„My tu pomoc vnímáme velice dobře. Nejenže jeden díl pomoci dostává Laurinka, ale se svým zdravotním stavem ji dostávám i já. Oni usoudili, že by mohli pomoci nám oběma. Ty peníze, které nám chodí, jsou úplně super. Bez toho bychom už možná ani nebydleli…“ svěřil se Pavel Tkáč, který rodinu dříve sám živil, pracoval jako obchodní zástupce. „Když se mi to zdraví sesypalo, připadal jsem si zbytečný,“ dodal. Situace se navíc zhoršila poté, co se osamostatnily jejich další čtyři děti a Tkáčovi zbyli na péči o Lauru sami.

Foto: Novinky

Tkáčovi žijí v Ústeckém kraji vlivem situace ve velice skromných podmínkách

Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka či táta potýkají se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Kromě pomoci finanční by rodina ocenila také fyzickou pomoc s rekonstrukcí domu. Tu tatínek ve svém stavu sám nezvládne. Na materiál dostali peníze, nakoupili ho, ale stavební práce v současnosti nemá kdo provést.

Foto: Rodinný archiv rodiny Tkáčových, Bez zdroje

Takto by Pavel Tkáč chtěl jednou předělat jejich domeček. Chybí mu však finance i síla

Kubík s dětskou mozkovou obrnou to nemá v životě snadné, jeho velkou radostí je škola

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám