Hlavní obsah

Mladé Polce vyoperovali stokilovou cystu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešov

Téměř stokilovou cystu vyoperovali minulý týden chirurgové z Univerzitní nemocnice v Řešově v Podkarpatském vojvodství na jihovýchodě Polska 24leté ženě, jíž se tento útvar vytvořil na vaječníku.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Byla to největší cysta, jakou jsem v životě operoval, a určitě jedna z největších, jakou kdy člověku někdo odstranil,“ uvedl pro portál onet.pl Tomasz Klusz, přednosta gynekologicko-onkologického oddělení nemocnice.

Mladá Polka vážila před operací 182 kilogramů při výšce 158 centimetrů. Lékařům se ze strachu vyhýbala. Navštívila je až ve chvíli, kdy u ní propukly velké problémy s dýcháním a pohybem.

Mluvčí nemocnice Andrzej Sroka uvedl, že žena měla obvod břicha tak velký, že se nevešla ani do počítačového tomografu (CT) a její předoperační vyšetření bylo mimořádně komplikované.

Podle vyjádření nemocnice bylo z cysty před jejím odstraněním odsáto asi 100 litrů tekutiny a u pacientky byla poté provedena částečná resekce vaječníku a levého vejcovodu.

„Většina pacientek přichází do nemocnice s 20 až 30centimetrovými cystami, které chirurgové považují za velké. V tomto případě měla cysta průměr kolem jednoho metru. Pacientka operaci zvládla, má šanci se uzdravit a vrátit se do normálního života,“ informovala ošetřující lékařka ženy Anna Bogaczyková.

Cysta

Jde o tkání ohraničený váček, který je naplněný vzduchem, tekutinou nebo jiným obsahem. Na rozdíl od nádoru, nově vytvořené tkáně, nebývá zhoubná a její tkáň sama od sebe neroste.

Rakovina se nesmí brát tragicky, říká žena, které pomohla imunoterapie

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám