Hlavní obsah

Vysoký přísun proteinů přispívá k obezitě

Poslední trendy v hubnutí často zatracují sacharidy a naopak vyzývají ke zvýšené konzumaci proteinů. Podle odborníků ale ani tento trend nemusí být příliš vhodný. Zvýšená konzumace proteinů totiž může přispívat k obezitě.

Foto: Profimedia.cz

Démonizace klasických jídel je chybným krokem.

Článek

Ačkoli je model středomořské stravy stále označován za jeden z nejzdravějších, lidé ve snaze udržet si nebo snížit váhu upřednostňují konzumaci velkého množství proteinů a naopak maximální omezování příjmu sacharidů, zejména obilovin. A to i v případě, že jde o děti a dospívající mládež.

Na toto téma byla realizována studie zveřejněná na stránkách časopisu Medicine, která zkoumala vztah mezi způsobem stravování a hmotností 396 italských dětí ve věku od devíti do 13 let.

Italští vědci nejprve studovali obvyklý způsob stravování dětí. Konstatovali, že strava dětí obézních a s nadváhou byla z hlediska podílu kalorií bohatší na proteiny a chudší na sacharidy než strava dětí s normální váhou. Proto vyslovili domněnku, že vysoký přísun proteinů přispívá k obezitě.

„Souvislost mezi přísunem proteinů a váhou, kterou studie prokázala, je výrazná. Skupina dětí s vyšším přísunem proteinů (více než 18 procent celkových kalorií) měla desetkrát vyšší pravděpodobnost obezity nebo nadváhy než skupina dětí s nižším (méně než 12 procent všech kalorií) přísunem proteinů," uvedla pro italský deník Corriere della Sera jedna z autorek výzkumu Anita Morandiová.

„Oprávněně tedy můžeme doporučit diety založené na sacharidech jako hlavním zdroji energie, zejména na sacharidech z celozrnných cereálií.”

„Chybná je rovněž démonizace klasických jídel na bázi těstovin a rýže. Připomeňme, že příliš mnoho proteinů přispívá z dlouhodobého hlediska ke vzniku cukrovky a dalších komplikací typických pro západní stravu, jak jsme to už viděli u nasycených mastných kyselin. Používání pouze rostlinných tuků pro přípravu hlavního jídla nebo spojování zdrojů proteinů s cereáliemi v jednom pokrmu (těstoviny, rýže nebo další cereálie s rybou, zeleninou a masem nebo jiným zdrojem proteinů) je klasickým způsobem, jak omezit nadbytečný přísun proteinů," zdůrazňuje Anita Morandiová.

Největší hrozby dětských jídelníčků

Není novinkou, že k nadváze vede konzumace různých pochoutek mimo hlavní jídlo. Studie stravovacích návyků 4700 dětí ukázala, jaké jsou ty nejhorší potraviny, které můžeme dát dětem.

Největší hrozbou jsou brambůrky v sáčku, které mají mnoho kalorií (až 574 kalorií na 100 gramů) a jen málo zasytí.

Reklama

Související články

Uložený tuk bojkotuje snahu těla o hubnutí

Tukové buňky v těle aktivně bojují proti naší snaze zhubnout, ukázala nová vědecká studie. Čím jsme tlustší, tím více naše tělo produkuje jeden druh proteinu,...

Výběr článků

Načítám