Hlavní obsah

Jaký je ideální věkový rozdíl pro úspěšný vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věkový rozdíl mezi partnery v romantických vztazích je téma, které vyvolává diskuse a názory lidí se různí. Zatímco někteří věří, že ideální věkový rozdíl může být klíčem k úspěchu vztahu, jiní tvrdí, že láska nemá žádná pravidla a věk by neměl hrát roli. Jak se na to dívají vědci?

Foto: Profimedia.cz

Francouzského prezidenta dělí s manželkou věkový rozdíl 23 let.

Článek

Podle studie v časopise Journal of Population Economics se spokojenost v manželství výrazněji snižuje u párů s větším věkovým rozdílem ve srovnání s páry v podobném věku.

Přesněji řečeno, páry s věkovým rozdílem nula až tři roky vykazovaly větší spokojenost než páry s odstupem 4-6 let. Stejně tak páry s odstupem čtyř až šesti let vykazovaly větší spokojenost než páry s odstupem více než sedm let.

Obecně tedy platí, že manželská spokojenost klesala s rostoucím věkovým rozdílem. Jedna teorie, která je podpořena důkazy ze studie, je, že různě staré páry jsou méně odolné vůči negativním otřesům ve vztahu, včetně ekonomických potíží a nemocí.

Za zmínku také stojí, že muži i ženy vykazovali v průměru větší míru spokojenosti v manželství žen s mladšími partnery než u žen, kteří měli starší manžele, bez ohledu na věkový rozdíl.

Výzkum ale také ukázal, že počáteční vyšší spokojenost se po šesti až deseti letech manželství rozplynula.

Záleží na věkovém rozdílu?

Stejně jako u všech věcí v životě ani u vztahů neexistuje žádné zlaté pravidlo, které byste měli dodržovat, a výše uvedené statistiky se pouze snaží identifikovat a analyzovat vztahové vzorce, nikoli je vytvářet.

Studie, jako jsou tyto, jednoduše propůjčují legitimitu myšlence, že věkový rozdíl ve vztazích se může rovnat významným rozdílům v zájmech, životním stylu a dlouhodobých cílech mezi partnery.

Emoce, které dokážou zničit vztah

Vztahy a sex

Pokud zjistíte, že máte silné spojení s někým, kdo je o 10 let starší než vy, nenechte se statistikami odradit.

Důležité otázky

Pokud jste si našli partnera s velkým věkovým rozdílem, rozumíte si, ale máte pochybnosti o tom, co vám věkový rozdíl do budoucna přinese, je důležité si položit následující otázky.

Jaké máte cíle? Přemýšlejte o svých budoucích cílech a o tom, jak si představujete svůj život v budoucnosti. Věci jako kariéra, děti, finance a další významné životní události stojí za upřímný rozhovor.

Jaké společné zájmy sdílíte? Věřte, že koníčky se stanou ještě důležitějšími, až budete společně stárnout. Protiklady se mohou přitahovat možná na začátku vztahu, ale pro dlouhodobé společné soužití je důležité sdílet alespoň některé společné zájmy.

Shodují se vaše hodnoty a morálka? Může se to zdát jako samozřejmost, ale zapátrejte hlouběji. Zaměřte se na citlivá témata, která by mohla v budoucnu vést ke konfliktu, jako je politika, náboženství nebo výchova dětí.

Jste ochotni přistoupit na kompromis? Důležitým aspektem každého zdravého vztahu je schopnost kompromisu, ale o to více, když je váš partner v jiné životní fázi než vy.

Jste odolný vůči vnějším názorům? Jak zdůrazňuje sociální psycholožka Theresa DiDonatová pro server Bride, „výzkum naznačuje, že páry s velkým věkovým rozdílem by měly být připraveny setkat se s negativními předsudky. Takže pokud jste někdo, kdo je citlivější povahy, buďte připraveni odpovídat na otázky a komentáře, které můžete považovat za otravné nebo vyloženě hrubé.“

Nakonec, stejně jako u každého zdravého vztahu, být k sobě otevřený a upřímný je nejlepší způsob, jak se připravit na budoucí neshody. Věřte, že vzájemná úcta a otevřená komunikace pomohou překonat jakoukoli mezeru.

Čím více poznáte vztahů, než se usadíte, tím lepší výběr nakonec uděláte

Vztahy a sex

Co by každá žena měla vědět, než si začne se ženáčem

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám