Hlavní obsah

Co se děje v těle, když přijde láska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak je možné, že nás přitahuje někdo, kdo není náš typ, proč jsme schopni kvůli druhé míze bořit mosty a co je pravdy na tvrzení, že láska prochází žaludkem, vysvětlí gynekolog Jan Cibulka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Láska je hormonální koktejl prožívaný jako romantický příběh. Koho si vybereme, nemáme vždy tak úplně ve svých rukou. Našemu rozhodování šéfuje síla feromonů, které se vylučují především potem. Tyto chemické látky dokážou vyvolat sexuální vzrušení a v přírodě je již prokázáno, že jde opravdu o silné spouštěče.

Najednou nás zaujme i někdo, kdo není náš typ. Postará se o to limbický systém, který je přímo napojený na čichový mozek, jenž se stará o naše emoce. Díky „správným“ feromonům dotyčného vyhodnotí jako nejlepšího a okamžitě mu přiřadí vysokou emoční hodnotu. To je důvod, proč přitažlivost, kterou náhle cítíme neboli načucháme, nelze hlavou vysvětlit.

V první fázi nás zasáhne vyplavení vysoké dávky fenylethylaminu, což je strukturně nejjednodušší, a přitom velmi účinný hormon. Má na svědomí silné milostné vzplanutí, které především v minulosti pomáhalo ženě rychle se zorientovat při rozhodování, kdo bude ten jediný a pravý otec jejích dětí.

Časová osa lásky aneb Jak dlouho trvá, než se zamilujete

Vztahy a sex

Existuje mnoho lidí, kteří jsou na síle fenylethylaminu závislí, a tak odcházejí ze vztahu, aby se mohli znovu a znovu zamilovat. A opravdu, bezhlavá a prudká přitažlivost se dá přirovnat k psychotickému stavu. Abychom se z ní úplně nezbláznili, snažíme se zapojit mysl, která nás nutí si stav podobný závislosti na tvrdé droze vysvětlit. Na rozdíl od zvířat, jež nikdo v touze po sexuálním naplnění nezastaví - jeleni jsou schopni v říji svádět souboje na život a na smrt, psi zase za fenou táhnou i přes dva okresy.

V odborných kruzích se objevují náznaky, že užívání hormonální antikoncepce potlačuje schopnost čichového mozku rozeznávat feromony.

Na roznětku pod vedením fenylethylaminu navazuje druhá fáze, o níž mluvíme jako o lásce. Tu obstarává uvolňování hormonu s názvem oxytocin, který podporuje naši ztrátu zábran, oddanost a důvěřivost. Oxytocin vyvolává stahy hladkého svalstva dělohy, což hraje důležitou roli při porodu i orgasmu. Uvolňuje se fyzickou blízkostí, hlazením, u ženy drážděním bradavek a pochvy. Příroda si libé pocity „kupuje“, abychom nezanevřeli na rozmnožování.

Oxytocin ustupuje ze scény, jakmile v těle zesílí stresové hormony, jako je kortizol a adrenalin. Když navíc partneři přetrhnou vznik oxytocinu, který významně podporuje pravidelný sexuální styk či porod jednou za dva roky, spadnou na milostnou nulu.

Občasné zvýšení hladiny oxytocinu dokáže vyvolat společná relaxace, u žen i domácí mazlíček, ale jde o nedostatečnou náhradu.

Druhá míza, která se objevuje ve zralém věku, bývá velmi silná. A nelze se divit, když někdy i po třiceti letech útlumu fenylethylaminu najednou potkáte někoho, kdo vás přitahuje a opět se hladina hormonu zvedne. Pod jeho vlivem nehledíte napravo ani nalevo.

Zahoďte aplikace, smluvit rande jde i v reálu

Vztahy a sex

V centru reprodukční medicíny se lékaři často setkávají se ženami se zvýšeným testosteronem, což je typicky mužský hormon. Vyskytuje se v rámci syndromu polycystických vaječníků (PCOS), což je endokrinní porucha, která postihuje ženy reprodukčního věku. Ty bývají velice výkonné a vytížené. Když se rozhodnou otěhotnět, nedaří se jim to. Jejich vaječníky totiž silně reagují na stres z okolí, myslí si, že ženě jde o život, přepnou na bojový režim a uzamknou ovulační funkci. Proto je důležité si uvědomit, že postavit se do role bojovnice a začít řešit reprodukci po třicítce s sebou může přinést problémy.

Během partnerské hádky za nás začnou rozhodovat dva hormony v plné zbroji –⁠⁠⁠⁠⁠ testosteron a adrenalin. Náhle proti sobě stojí bojovníci, málokdy se jeden z nich rozhodne druhého obejmout, aby došlo k vyplavení oxytocinu. A když se to děje opakovaně, příroda navnímá, že mezi nimi již není šance na vznik něčeho milostného, a začne je tlačit k rozchodu.

Za tvrzením, že láska prochází žaludkem, stojí tiše v pozadí leptin. Hormon produkovaný tukovými buňkami je důležitý, protože reguluje příjem a výdej energie. Často se na něm však staneme závislí, když oxytocin není k dostání.

MUDr. Jan Cibulka, Ph. D.

Gynekolog s vystudovanou Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni. V roce 2013 absolvoval doktorandský program, ve kterém se věnoval imunologii. Působí v centru reprodukční medicíny Next Fertility IVF Prof. Zech Pilsen a v laboratoři Next Lab.

Láska na první pohled očima vědy i víry

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám