Hlavní obsah

Vyčerpaná generace aneb Když chybí dostatek spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek je potřebným procesem, při kterém regeneruje celé tělo. Jenže ne každý si ho může dovolit tolik, kolik by chtěl, ne každému se pak povede spát kvalitně a dostatečně, i když by čas byl. Odborníci v této souvislosti varují před novým nepříjemným trendem - narůstá počet lidí ve středním věku, kteří mají potíže se spánkem.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Autoři nové studie, která se zaměřila na generační pokles kvality spánku u lidí ve středním věku (cca 45-60 let), varují, že nedostatek kvalitního spánku má dalekosáhlé důsledky pro zdraví a pohodu lidí v daném věku, ale i starších dospělých (60+).

Studie zaznamenávající data spánkových režimů u přibližně 200 000 Američanů odhalila, že zhruba čtyři dospělí z deseti nemají pravidelně dostatek spánku na to, aby mohli v životě kvalitně fungovat.

Potíže mohou být různého charakteru - může jít o problémy s usínáním, udržením spánku nebo třeba probouzením v brzkých hodinách, kdy už lidé znovu nezaberou.

Při přechodu na letní čas se zkracuje spánek a organismus trpí

Zdraví

Výrazný pokles zdravého spaní u zmíněné generace je podle odborníků a autorů studie, která byla uveřejněna v časopise Journals of Gerontology: Series B, Psychological Sciences and Social Sciences, opravdu alarmující. A odhalili tři hlavní příčiny, které za tím nejčastěji stojí.

1. Chytré telefony

Nehledě na to, v kolika situacích mohou být chytré mobilní telefony přínosem, je bohužel známo už i to, jak moc narušují spánek. Není se tak čemu divit, že jsou jedním z hlavních faktorů stojících za spánkovými problémy, uvádí pro server Psychology Today uznávaná spisovatelka Ann Douglasová, která se dlouhé roky zaměřuje na věci týkající se rodičovství. Aktuálně pak zaměřila svoji pozornost i na střední věk a potíže s ním spojené.

„Je poměrně jasné, že se asi moc dobře nevyspíte, pokud je váš mozek doslova nabitý informace získanými ze sociálních sítí nebo pokud vás během dne, či hůře večer nebo v noci, stále budí nějaká upozornění a zprávy na mobilu,“ dává konkrétní příklady.

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Vztahy a sex

2. Profesní a socioekonomická nestabilita

Kvalitu stejně jako délku spánku mohou narušit starosti nejrůznějšího druhu. Odborníci poukazují hlavně na fakt, že dospělí, kteří „vstoupili“ do středního věku kolem roku 2008, se setkali s výrazně odlišnější ekonomickou situací než generace před nimi.

„Velká recese (období všeobecného ekonomického poklesu) zásadně restrukturalizovala ekonomiku, což vedlo ke snížení bohatství, zvýšení nerovnosti mezi lidmi, změnám v pracovních podmínkách, finančních zdrojích, většímu stresu. To vše se na spánku podepsalo,“ uvádějí autoři studie.

3. Pečovatelské povinnosti

Lidé ve středním věku vždy nesli velkou část péče o své blízké, recese ale podle odborníků tento fakt ještě „zintenzivnila“. Mladí dospělí častěji kvůli finanční nejistotě zůstávali a zůstávají žít s rodiči ve středním věku, k tomu se ještě přidala péče o stárnoucí rodiče. Výsledkem tak byla a mnohde ještě je zvýšená časová tíseň „odpovědných“ členů rodiny, která už byla v té době mnohdy dost napjatá.

„Pečovatelské povinnosti mohou vést nejen k omezení finančních zdrojů pro vlastní potřebu, logicky také snižují čas na tolik potřebný spánek. To vše opět vede ke zvýšení úrovně stresu, který o to víc podkopává kvalitu a délku spánku,“ dodávají autoři studie.

Co je lepší: Krátký a hluboký spánek, nebo delší a lehčí?

Zdraví

Proč na spánku tolik záleží

I když máme mnozí v poslední době pocit, že kvalitní a dlouhý spánek je luxus nebo přežitek, který si nemůžeme dovolit, ve skutečnosti je to lepidlo, které nás drží pohromadě. Když spíme, probíhají v těle „opravářské“ práce všeho druhu.

Chronický nedostatek spánku tak může nejen poškodit fyzické a duševní zdraví, ale také zvýšit riziko nehod kvůli únavě, ztížit kvalitu rozhodování v důležitých okamžicích nebo třeba schopnost regulovat emoce - a dalo by se toho najít mnohem víc.

A protože kvalita spánku obecně má tendenci se postupně s narůstajícím věkem zhoršovat, může to mít v budoucnu podle odborníků doslova katastrofické následky. A to je důvod, proč bijí na poplach a hledají urgentně řešení, jak z této krize ven.

Poruchy spánku na vzestupu. Vliv má i práce přes noc

Zdraví

Spíte špatně? Vědí to chytré hodinky i vaše střeva

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Přípravky na podporu paměti a spánku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám