Hlavní obsah

Vrásky na čele nemusí být jen estetický problém, mohou značit i nemoc srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrásky si mnoho lidí spojuje především s projevy stárnutí. Podle vědců mohou ale signalizovat i rizika vzniku kardiovaskulárních chorob, zvlášť když jsou hlubší a početnější, než by odpovídalo genetickému vybavení a věku.

Foto: Profimedia.cz

Vrásky na čele mohou značit i vysokou hladinu cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak.

Článek

„Vrásky mohou být ukazatelem rizikových faktorů, jako je vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak,” vysvětluje Yolande Esquirolová z univerzitní nemocnice v jihofrancouzském Toulouse.

Vědci zatím neznají přesný důvod, proč tomu tak je, ale přišli s teorií, že věc souvisí s aterosklerózou a kornatěním cév.

Na aterosklerózu a na vrásky mají zřejmě vliv změny, pokud jde o kolagen a oxidační stres. Žilky na čele jsou tak malé, že mohou být citlivější na hromadění plaku, vrásky tak mohou být jedním z prvních znamení jejich stárnutí.

Chrápání partnera nenarušuje jen váš spánek, ohrožuje také vaše srdce

Zdraví

Na univerzitě v Toulouse se uskutečnila studie, jíž se zúčastnilo 3200 zdravých dospělých osob ve věku dvaatřicet, dvaačtyřicet, dvaapadesát a dvaašedesát let.

Byly jim přiděleny body podle toho, jak měly hluboké a četné vrásky na čele. Žádný bod znamenal absenci vrásek, tři body značily četné hluboké vrásky. Účastníci studie byli sledováni 20 let, během nichž 233 osob z různých příčin zemřelo.

Z 233 mrtvých mělo 15,2 procenta v hodnocení vrásek dva až tři body, 6,6 procenta mělo jeden bod a 2,1 procenta nemělo žádné vrásky. Ty osoby, které měly nejvyšší hodnocení, pokud jde o vrásky, měly téměř desetkrát vyšší riziko smrti než ty, které měly hodnocení nula.

Nejčastější viníci podmračeného a unaveného výrazu a rady, jak na ně

Styl

Vrásky tak mohou skutečně signalizovat riziko onemocnění srdce. „Jde o snadno rozpoznatelný signál, který nevyžaduje velké náklady, protože není třeba lékařských testů,” dodává Esquirolová.

Lidé s hlubokými a vícečetnými vráskami by tak měli být na pozoru a pokud možno začít pracovat na odstranění dalších rizikových faktorů, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita či kouření.

Reklama

Související články

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám