Hlavní obsah

Vitamíny, které vám pozvednou náladu

Najít v současné době věci, které vás rozveselí a pozvednou náladu, není rozhodně snadné. Jeden spolehlivý způsob ale přeci jen existuje, a může ho praktikovat každý, a to formou stravy. Stačí do ní zařadit ty správné vitamíny.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li povzbudit své duševní zdraví, zkuste to díky vitamínům ve stravě.

Článek

Duševní zdraví mnohých lidí je v posledních měsících vystaveno nadměrnému tlaku, a tak se není čemu divit, že mnozí hledají různé způsoby, jak ho pozvednout.

Odborníci je v tom podporují a vyzdvihují některé vitamíny s pozitivními účinky, které je vhodné začlenit do stravy.

Vitamín B12

Vitamíny skupiny B, především pak B12, jsou u mnoha lidí běžným nedostatkem ve stravě, a to zejména ve spojitosti s nárůstem obliby veganské stravy. Vitamín B12 se totiž přirozeně vyskytuje v mase a rybách. Pokud jejich příjem omezujete i vy, zkuste zauvažovat o doplnění vitamínu formou doplňků stravy.

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminů v těle

Zdraví

„B12 je nezbytný pro optimalizaci naší nálady a duševní výkonnosti, protože je nezbytný pro produkci serotoninu,” vysvětluje dietoložka Sophie Medlinová a dodává, že tento hormon štěstí podporuje pocit pohody v našem mozku.

Výživová poradkyně Elizabeth Stewartová k tomu dodává, že vitamín B12 je rovněž potřebný pro „zdraví” červených krvinek.

Omega-3 mastné kyseliny

Několik na sobě nezávislých menších studií prokázalo, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci při poruchách nálady, mohou tak být významným pomocníkem k celkové pohodě.

Rybí tuk jako přirozený zdroj omega mastných kyselin

Zdraví

Bohatým zdrojem jsou ryby a další mořské plody, ale také ořechy a semena. „Když jich nebudeme mít ve stravě dostatek, rozhodně to ovlivní naši náladu a duševní výkon,” potvrzuje pro server Independent Medlinová.

Hořčík

Hořčík v těle podporuje celou řadu různých reakcí a procesů, proto je pro nás opravdu důležitý.

Jednou z hlavních rolí je udržovat normální funkci svalů a nervů. „Pomůže tak uklidnit nervový systém a snížit pocity stresu a úzkosti,” dodává Medlinová.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Obsahují ho celozrnné produkty, ořechy nebo semena, banány či špenát. Když ho nemáte dostatek, je známkou mnohdy únava, stejně jako třeba svalové křeče.

Zinek 

Zinek sehrává důležitou roli při podpoře zdravého imunitního systému a může tak pozitivně ovlivnit i naše duševní zdraví. „Nedostatek zinku způsobuje depresivní stav a úzkostné chování,” vysvětluje dietoložka.

Obsahuje ho například hovězí maso, luštěniny, vločky, jogurty či mořské plody.

Ašvaganda, indický ženšen

Ašvaganda, nebo také vitánie snodárná, je bylina známá z indického lékařství, která podle odbornice na výživu Libby Limonové dokáže podpořit pocit klidu tím, že snižuje stres.

Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů

Zdraví

„Poskytuje podporu tím, že vyvažuje stresový hormon kortizol. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit imunitní systém.”

I když jde o tropickou rostlinu, není příliš náročná na péči a můžete ji tak pěstovat i u nás. Případně lze využít doplňky stravy, které výtažky z ní obsahují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm maličkostí, které vám zlepší den

Občas se ráno probudíme s bolestí hlavy nebo se špatnou náladou. Důvodem může být neférová zpětná vazba od našeho nadřízeného nebo neúspěch v osobním životě....

Výběr článků

Načítám