Hlavní obsah

Vitamín C pomáhá při léčbě rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vitamin C, aplikovaný injekčně ve velkých dávkách, zpomaluje růst zhoubných nádorů. Předpokládá se, že tento nový objev prestižních amerických vědců bude mít zásadní vliv na úspěšný boj s rakovinou.

Článek

Doktor Linus Pauling, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1954, přišel s myšlenkou, že vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, může být účinný v boji proti rakovině už v roce 1970.

Jeho názor tehdy vzbudil kontroverzní reakce a následný výzkum jeho domněnku popřel. Tehdy se ale tato látka užívala orálně. Nový tým výzkumníků z amerického Národního zdravotního institutu aplikoval vitamín myším se třemi vysoce agresivními druhy nádorů (mozku, vaječníku a slinivky) pomocí injekcí tak, aby jeho koncentrace v organismu byla co nejvyšší.

Zvýšená koncentrace vitamínu C v těle ničí nádorové buňky

Dr. Mark Levine, vedoucí výzkumu, oznámil, že vitamín C má u pokusných zvířat účinky, které slibují účinnou léčbu i u lidí. "Domníváme se, že zvýšená koncentrace vitamínu C vytváří v těle peroxid vodíku, který ničí nádorové buňky, ale zdravým buňkám neškodí. Dosud nám ale není známo, jakým způsobem celý proces probíhá," vysvětluje Levine.

Výsledky jeho studie byly publikovány v časopise Proceedings of the National Academy of Science. Levin dále uvedl, že k podobným výsledkům došli i kanadští vědci. Podle nich má injekčně podávaný vitamín C člověku navíc minimální vedlejší účinky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám