Hlavní obsah

Virózám se dá bránit i saunováním

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo někdy navštívil saunu, ví, že se po jejím absolvování člověk cítí jako znovuzrozený. Má blahodárné účinky na zdraví a především účinkuje preventivně. Pravidelné saunování totiž posiluje obranyschopnost našeho těla, a tím zabraňuje nachlazení a virózám.

Foto: Archiv MČ Praha 5

Nových tříd se dočkala v loňském roce také MŠ V Remízku na Barrandově.

Článek

Pokud ji budeme navštěvovat často, postupně se otužíme a naše kondice se bude zlepšovat. Do sauny může chodit každý zdravý člověk. V případě, že trpíme nějakou chronickou chorobou, poradíme se nejdříve s ošetřujícím lékařem.

"Chceme-li si saunování opravdu užít, měli bychom dodržovat určité zásady. Náš organismus by měl být před saunováním v pohodě. Počítat je třeba s tím, že procedura potrvá asi 90 minut. Nevstupujeme do ní ani hladoví, ani s plným žaludkem. Nejdříve se osprchujeme a pečlivě osušíme, abychom nezvyšovali vlhkost v prohřívárně," uvádí Tomáš Mirovský z Akademie tělesné výchovy a sportu Palestra.

Optimální teplota

Pro regenerační účely se doporučuje teplota vzduchu v potírně mezi 80 a 100 °C při relativní vlhkosti 5 %. Pokud budeme chtít teplotu zkontrolovat, pak ji měříme nejméně jeden metr od tepelného zdroje ve výšce zhruba 150 cm nad zemí a nejméně 20 cm od stěny. Nejvyšší teplota je u stropu, kde by neměla přesáhnout 110 °C a nejnižší na podlaze - okolo 40 °C. Vyšší teplota je pro regeneraci nevhodná.

Doba pobytu je různá

Doba, po kterou v sauně setrváme, je různá. Je to individuální záležitost a každý člověk si musí vyzkoušet, co je pro něj nejvhodnější a nejpříjemnější. "Různá je především doba pobytu v potírně. Většinou se hovoří o délce okolo deseti minut, ale někomu vyhovuje doba kratší. Je ale třeba zdůraznit, že při saunování dětí dochází k přehřátí velmi rychle, a tedy i délka pobytu v potírně musí být úměrně kratší. Moment, kdy z potírny máme odejít, poznáme snadno. Začneme se silně potit," dodává Tomáš Mirovský.

Na řadě je ochlazení

Po přehřátí má následovat rychlé zchlazení. I jeho rychlost je zcela individuální. Nejpomalejší účinek má studený vzduch, o něco rychleji působí studená sprcha, nejrychleji působí skok do bazénku se studenou vodou o teplotě 8-12 °C.

Pro správnou regeneraci se doporučuje, co nejrychlejší zchlazení těla, tedy skok do bazénku. Není to nepříjemné, protože většinou dochází k paradoxnímu pocitu tepla. Tento pocit je vyvolán velmi intenzivním podrážděním ohromného počtu kožních termoreceptorů.

V bazénku zůstaneme tak dlouho, dokud máme příjemný pocit. Po chvíli ale začne každý člověk pociťovat chlad. Někdy je to dokonce mrazení až bodání a to je ten nejvhodnější okamžik pro ukončení procedury.

Prohřátí a zchlazení se opakuje dvakrát až třikrát. Větší počet se v regeneraci nedoporučuje. Účinek tepla v potírně můžeme ještě zesílit kartáčováním těla. Někdy se používá tzv. parního nárazu, který vyvoláme nalitím asi 100 až 200 mililitrů vody na rozpálený povrch kamen. Tím dojde k prudkému vzestupu vlhkosti a velmi rychle stoupne pocit tepla.

Doma je výhodnější infrasauna

V prohřívací kabině infrasauny jsou umístěny speciální zářiče. Kabina bývá většinou prostorově menší než sauna finská. Vyznačuje se nízkou spotřebou elektrické energie a rychlým vyhřátím, které trvá pouze pět až deset minut. Teplota se zde pohybuje od 40 do 60 °C. Pocení je intenzivnější, neboť infračervené záření proniká hluboko do tkání. Z toho důvodu není třeba opakovat prohřátí a zchlazení jako v sauně finské.

Infrasauna je vhodná především pro sportovce. Pomáhá však také při chřipce a nachlazení, celulitidě, odbourávání kalorií, a tedy snižování tělesné hmotnosti, revmatických potížích a řadě dalších zdravotních problémů.

Jak správně postupovat

Před saunováním by mělo být naprostou samozřejmostí, že se osprchujeme.

Odložit bychom měli také všechny kovové šperky, např. náramky, řetízky apod.

Doba, po kterou setrváme v potírně, je individuální. Sledovat bychom ale měli signály, které nám tělo vysílá, a tehdy, kdy nám pobyt přestane být příjemný, odcházíme.

Pobyt v sauně nepřeháníme.

Nezapomínáme ani na hygienu. Každý má sedět na ručníku, a pokud leží, pak má mít pod celým tělem prostěradlo.

Nejdříve usedneme na lavici nejnižší, jestliže se cítíme dobře, můžeme postupovat na lavici vyšší.

Pobyt v potírně a ochlazení několikrát střídáme. Řídíme se stále podle toho, co je nám příjemné.

Saunování zakončíme osprchováním, pak ulehneme na lehátko a odpočineme si. Tělesná teplota se nám vrátí do normálu a znavené tělo si pěkně odpočine.

Proceduru saunování je dobré zakončit alespoň 30minutovým pobytem v odpočívárně. Také masáž po sauně je velmi příjemná. U veřejných saun se z hygienických důvodů požaduje sprchování před i po každém vstupu do prohřívárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám