Hlavní obsah

Velikonoční recepty: Sladká pokušení pro malé i velké koledníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až u vás v pondělí zazvoní koledníci s pomlázkou, jistě kromě vajíček a čokoládových figurek nepohrdnou ani kouskem sladkého dortu či vánočky na cestu. Obojí jim dodá sil na další koledování a prohánění děvčat. Nechte se inspirovat sladkými velikonočními recepty.

Foto: Profimedia.cz

Právě kvůli sladkým dobrůtkám se na Velikonoce těší většina dětí.

Článek

K Velikonocům jistě patří tradiční pamlsky, jako je beránek nebo mazanec. Zkuste ale letos překvapit rodinu i něčím jiným. Dort nepatří jen k narozeninové oslavě nebo na svatební hostinu, zaslouží si jej každý sváteční den. Ten s velikonoční tématikou z vás určitě v rodině udělá královnu na celé pondělí a možná budou i koledníci soucitnější při výprasku.

Pokud se vám do velkého pečení nechce, zkuste jen něco drobnějšího a přitom netradičního. Nechte se inspirovat recepty s chutí amerických brusinek. Takzvané cranberries se do dezertů báječně hodí a přitom mají blahodárný vliv na zdraví.  Například kynuté houstičky s brusinkami  jsou ideálním pohoštěním pro koledníky, kterým padnou akorát do ruky. Po dopoledním výprasku a svátečním obědě pak u kávy jistě přijdou vhod lehké meruňkovo-brusinkové koláčky.

Mrkvový dort
FOTO: František Petrák, Právo200 g krupicového cukru, 5 g vanilkového cukru, 250 g stolního másla, 3 vejce, 120 g hladké mouky, 1 g muškátového květu, 120 g mandlí, 5 g kypřicího prášku, 200 g strouhané mrkve, 100 g rozinek. Sníh: 2 bílky, 50 g cukru krupice (do bílků), 200 g cukru krupice (do vody), 1 dl vody
Vanilkový i krupicový cukr, vejce a lehce povolené máslo vyšleháme, pak zvolna vmícháme ostatní suroviny (mandle jsou lepší nahrubo pomleté se slupkou). Pečeme asi hodinu při 150°C v kulatých formách důkladně zabalených v pergamenovém papíře. Hotový dort necháme v kruhu do druhého dne, aby držel tvar. Až pak jej ozdobíme bílkovým sněhem. Do bílků vyšlehaných s cukrem zvolna přiléváme cukr svařený s vodou a hmotu šleháme až do vychladnutí. Na závěr ozdobíme povrch vymodelovanými zajíčky s mrkvičkou.
100 x dobrý dort od pejska a kočičky
FOTO: František Petrák, Právo4 vejce, 250 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 110 g hrubé mouky, 1 lžička stolního oleje (80 g), kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče. Náplň: 2,5 dl mléka, 100 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového pudinku, 2 vaničky plnotučného tvarohu, 100 g kompotovaného nebo čerstvého ovoce (jahody, banány, atd.)
Bílky vyšlehané s cukrem smícháme s olejem i žloutky a pak s oběma moukami. Korpus v dortové formě pečeme 30 minut při 180°C. V mléku uvaříme sladký pudink a vychladíme. Pak jej promícháme s tvarohem a dosladíme. Vychlazený korpus rozdělíme (lze zakapat šťávou z kompotu), promažeme krémem a proložíme ovocem. Celý dort potřeme zbylým krémem a dáme ztuhnout. Pak jej potáhneme mléčnou modelovací hmotou a ozdobíme postavičkami pejska a kočičky.
Čokoládové velikonoční hnízdo
FOTO: František Petrák, Právo4 vejce, 100 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 4 lžičky oleje, 50 g kakaa. Krém: 2 kelímky smetany na šlehání, 50 g nugety, 120 g čokolády na vaření. Zdobení: 100 g čokolády na vaření, 110 g marcipánu (mléčné modelovací hmoty), 50 g kakaa, potravinářského barviva
Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a na závěr i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180°C. Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda. Ušlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.
Medový košíček s vajíčky s překvapením
FOTO: František Petrák, Právo150 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, 100 g másla, 1 vejce, 2 lžíce lučního medu, 1 lžíce jedlé sody, 120 g hladké mouky. Náplň: 450 g hladké mouky, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 2,5 dl mléka, 25 g vanilkového cukru, 40 g pudinkového prášku, 1 žloutek, 2 lžíce hrubé mouky, 2 dl rumu, 250 g másla
Cukr, mléko, máslo, vejce, med i sodu zahříváme nad parou do zpěnění, potom vsypeme hladkou mouku a chvíli prohřejeme. Vyválíme 4 oválky, jež pečeme 20 minut na pergamenovém papíru při teplotě 180°C. Pak svaříme mléko, pudink, vanilkový cukr i mouku a necháme vychladnout. Vmícháme máslo a rum. Krémem spojíme vychladlé oválky, pak je zatížíme a necháme do rána odležet. Hotový dort potřeme zbylým krémem a ozdobíme cukrářskou zdobičkou jako pletený košík. Z marcipánu či mléčné hmoty upleteme ouško a dáme do druhého dne ztuhnout. Košík naplníme vajíčky z čokolády (nebo kinder vejci) obalenými v marcipánu.
Velikonoční dorty připravila cukrářka Věra Slezáková
Meruňkovo-brusinkové koláčky
FOTO: NovinkyNa křehké těsto: 250 g polohrubé mouky, 85 g cukru, 170 g másla, 3 polévkové lžíce studené vody, tuk na formičky ( o průměru 9-10 cm)Na náplň: balíček vanilkového pudinku, 400 ml mléka, 40 g cukru, 100 ml šlehačky, 100 g sušených Cranberries, 1 plechovka (425 ml) meruněk, 80 g meruňkové marmelády, 20 g vlašských ořechů
Smíchejte mouku a cukr a přidejte máslo pokrájené a kousky a vodu. Vše prohněťte na vláčné těsto. Na pomoučeném válu těsto vyválejte a vyložte jím malé formičky nebo velkou formu o průměru 26 cm. Na několika místech ho propíchněte vidličkou a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů (plynová: stupeň 3–4, horkovzdušná: 180 stupňů) po dobu cca 12–15 minut. Nechte vychladnout. Pudinkový prášek smíchejte se 100 ml mléka, přidejte zbytek mléka a cukr a svařte. Nechte vychladnout. Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně přidejte do vychladlého a důkladně promíchaného pudinku. Přidejte asi 2/3 brusinek a vzniklý krém naaranžujte na košíčky. Meruňky nechte okapat a klaďte na košíčky s krémem prohlubní nahoru. Marmeládu smíchejte se zbytkem brusinek a naplňte jí meruňky. Posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
Kynuté houstičky s Cranberries
FOTO: Novinky600 g hladké mouky, 100 ml mléka, 1 kostka (42 g) čerstvého droždí, 40 g cukru, 200 g nízkotučného jogurtu, 40 g rozpuštěného másla, 30 g vlašských ořechů, 100 g sušených Cranberries, 2-3 lžíce mléka
Mouku dejte do misky a uprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte kynout na teplém místě asi 15 minut.  Přidejte zbytek cukru, jogurt a máslo a vše vymíchejte do hladka. Přikryté nechte na teplém místě asi hodinu kynout.  Nasekejte vlašské ořechy, spolu s brusinkami je přidejte k těstu a dobře prohněťte. Z těsta vytvořte asi 12 houstiček a dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 240 stupňů (plynová: stupeň 5–6, horkovzdušná: 220 stupňů) asi 20 minut. Asi v polovině pečení potřete houstičky mlékem.
Kynutá štola plněná americkými brusinkami
FOTO: NovinkyKynuté těsto: 550 g mouky, 250 ml mléka, 1 kostka (42 g) čerstvého droždí, 50 g cukru, 2 vejce, 2-3 polévkové lžíce mléka na potřeníNáplň: 100 g sušených Cranberries, 200 g marcipánu, 4-5 polévkových lžic meruňkové šťávy
Mouku nasypte do misky a doprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte na teplém místě asi 15 minut kynout. Přidejte cukr, vejce a hnětacími metlami vše zpracujte. Těsto má být hladké a vláčné. Nechte ještě asi 40 minut kynout.  Brusinky najemno pokrájejte. Marcipán taktéž a smíchejte ho s meruňkovou šťávou. Vymíchejte hladkou směs a přidejte brusinky. Těsto znovu dobře prohněťte a vyválejte do obdélníku o velikosti zhruba 30 x 50 cm. Těsto podélně rozřízněte na tři pruhy. Na ně naneste marcipánovou směs s brusinkami a srolujte do válečků. Jednotlivé válečky spleťte jako vánočku. Její konce pečlivě stlačte. Cop položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem, posypte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut při 180 stupních (plynová: stupeň 2 – 3, horkovzdušná: 160 stupňů).

Reklama

Související články

Vyprošťováky aneb Co jíst při kocovině

Předvánoční i silvestrovský čas láká k oslavám, kde se obvykle nešetří alkoholem. Ale bujaré veselí vystřídá často chmurné ráno, žaludek na vodě a kladívka...

Pórek povzbuzuje mozek a léčí mnohé neduhy

Příznivé vlivy pórku na lidské zdraví znali už lidé v antickém Římě. K jeho největším ctitelům patřil také neblaze proslulý císař Nero. Dokonce kvůli němu...

Výběr článků

Načítám