Hlavní obsah

Pórek povzbuzuje mozek a léčí mnohé neduhy

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivé vlivy pórku na lidské zdraví znali už lidé v antickém Římě. K jeho největším ctitelům patřil také neblaze proslulý císař Nero. Dokonce kvůli němu získal přezdívku pórkožrout. Považoval se totiž za skvělého řečníka i pěvce a věřil, že mu pór posiluje hlasivky.

Foto: Profimedia.cz

Pórek je oblíbený ve Francii, kde jeho roční průměrná spotřeba přesahuje šest kilogramů na osobu.

Článek

Robustní zelenina s bílým koncem stonku účinně působí na mnohé tělesné neduhy. Kvůli svým diuretickým vlastnostem (močopudnosti) by se měla mnohem častěji objevovat například ve výživě lidí trpících dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem.

V jednom stonku pórku průměrné velikosti se také skrývá osmina dávky draslíku a celá třetina kyseliny listové doporučovaných pro denní příjem u dospělého člověka.

Mladé listy nevyhazovat

V zelené části má pórek až dvojnásobek vitamínů než v bílém dílu stonku. To je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy. To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke spotřebě za syrova. Tato lahůdková zelenina pěstovaná ve skleníku připomíná trochu jarní cibulku, od níž se však liší plochými listy. Také chuť a vůně jsou v porovnání s cibulí kuchyňskou jemnější.

Na našem trhu je čerstvý pórek k dostání po celý rok. Kromě tuzemské produkce se dováží rovněž z Nizozemska, Belgie a Francie, občas také z Turecka.

foto: Novinky/Lucie Poštolková:.Pórek skvěle ochutí připravovaný pokrm.

Tři jakostní třídy
Na našem trhu se lze setkat s pórkem ve třech jakostních třídách. Pro všechny ale platí stejná povinnost - pór musí být čerstvý, bez nadměrné povrchové vlhkosti a vždy také celý. Odříznuty mohou být pouze kořínky a konce listů. Nejmenší průměr stonku póru uváděného na trh musí činit deset milimetrů. Základní rozdíl mezi jakostními třídami spočívá v délce vybělené časti póru.
I. jakost - vybělená část tvoří minimálně jednu třetinu z celkové délky
II. jakost - vybělená část tvoří minimálně čtvrtinu celkové délky
III. jakost - bílá část tvoří alespoň čtvrtinu celkové délky, ale pórek může mít i založené květenství a listy se stopami rzivosti. Nevadí ani vady zabarvení.
Při nákupu zákazník občas objeví pórek poškozený vrtalkou pórovou. Jde o mouchu, jejíž larvy vyžírají pletiva listu i stonku, kde se také zakuklí. Takto napadené rostliny jsou pro lidskou spotřebu nevhodné. Doma by se měl pór skladovat jen krátce. Nejvhodnější podmínky jsou v chladničce při tzv. sklepní teplotě.

Labužnický říz

Pórek dodává jídlu svou štiplavostí příjemný říz. Připravují se z něj polévky, saláty či mozeček, velmi chutný je také zapékaný. Významné místo zaujímá především v asijské, hlavně v čínské kuchyni. V této zemi se totiž vyskytuje daleko víc druhů pórku než u nás. Odlišují se křehkostí, vůní i stupněm štiplavosti a podle toho s nimi čínští kuchaři ve svých specialitách nakládají.

Pórek patří k univerzálním typům zeleniny. Dá se využít při všech způsobech kuchyňské úpravy pokrmů. Třebaže je chuťově méně výrazný i aromatičtější než jeho příbuzná cibule, také u něj nutno uvážit, kdy se má do připravovaného jídla přidat. Množství pórku by totiž nikdy nemělo přesahovat množství hlavní suroviny a překrývat její chuť.

Preventivní i léčivé účinky
V pórku je mnoho nutričně i zdravotně cenných látek, například éterické oleje s obsahem síry, kyselina listová a samozřejmě také vitamín C. Nechybějí v něm ani vláknina či minerály, především zinek, mangan, selen a fosfor. Všechny jsou velmi důležité pro správný chod lidského organismu, a tak jen namátkou:
Alicin, aromatická sirnatá látka obsažená v éterickém oleji, má preventivní, tišící i léčivé vlastnosti.
Selen patří mezi antioxidanty.
Zinek velmi příznivě působí na pokožku.
Vláknina podporuje činnost střev a střevní mikroflóry. Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil.
Navíc si na něm a pokrmech z něj připravených mohou pochutnat všichni, kdo nedrží přísnou šetřící dietu. Svou nízkou energetickou hodnotu splňuje i požadavky redukční diety. Sto gramů této zeleniny totiž přinese lidskému tělu pouhých 193 kJ a kromě toho neobsahuje ani žádný cholesterol.

Jak na omeletu

Zmíněné pravidlo platí také pro oblíbenou vaječnou omeletu s pórkem. A ještě jedna připomínka. Vždy je nutné nejdříve chvíli podusit zeleninu a teprve pak přidat vajíčka. Pokud by se obě suroviny smažily spolu od začátku, zůstal by pórek syrový nebo by vajíčka zhnědla a zhořkla.

„Vůbec nejjemnější bývá vaječná omeleta s pórkem, která se formuje do tvaru homole postupným posunem po nakloněné pánvi. Zůstává stále v pohybu, takže nemá čas přichytit se k nádobě, a proto se nevysuší,“ doporučuje šéfkuchař Václav Holý z Klatov.

A aby byla omeleta kyprá, vyplatí se vejce silně našlehat, třeba v mixéru. Na pánvi se pak opečou jen po jedné straně a druhou dovnitř se na chvilku zabalí. Vajíčka teplem dojdou, omeleta je nadýchaná a křupavá.

Zapečený pórek s jablky (4 porce)

foto: Právo/František Petrá

40 g slaniny, 80 g cibule, 400 g pórku, 320 g pokrájené šunky, 4 jablka, 2 vejce, 0,25 l smetany, sůl, mletý bílý pepř, 200 g strouhaného eidamu, 20 g másla, 20 g strouhanky na formu, zelená petrželka na ozdobu

Kostičky slaniny opečeme, přisypeme k nim nakrájenou cibuli i pórek a lehce osmažíme. Osolíme, opepříme, zalijeme horkou vodou a krátce podusíme. Zeleninu smícháme s plátky oloupaných jablek, šunky a částí sýra. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou formu, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a zapečeme v předehřáté troubě. Na závěr posypeme zbylým sýrem a necháme v teple dojít, aby se roztavil.

Kuřecí závitek s pórkem (4 porce)
foto: Právo/František Petrák4 kuřecí řízky, sůl, mletý bílý pepř, 80 g plátkového sýra, 40 g šunky, 160 g pórku, 40 g másla, 40 g cibule
Omyté řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme plátek sýra, šunky a omytou bílou část pórku. Maso s náplní stočíme a svážeme nití. Jemně krájenou cibuli orestujeme na másle a po všech stranách v ní opečeme kuřecí rolky. Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.
Pórková pomazánka (4 porce)
foto: Právo/František Petrák160 g lučiny, 120 g majolky light, 2 vejce natvrdo, pórek podle chuti, sůl, bílý mletý pepř, 40 g červené papriky, 16 plátků veky, zelená petrželka
Lučinu utřeme s majolkou, solí a pepřem. Vejce pokrájíme na kostičky, omytý pórek na kolečka a vše dobře promícháme. Pomazánku namažeme na plátky veky a ozdobíme proužky červené papriky a petrželkou.
Pórková polévka s vejcem (4 porce)
foto: Právo/František Petrák40 g másla, 40 g hladké mouky, 1,3 l vody, sůl, vegeta, mletý bílý pepř, 160 g pórku, 2 vejce, 0,125 l mléka, zelená petrželka
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozšleháme. Přidáme sůl, vegetu a bílý pepř. Omytý pórek pokrájíme na kolečka, nasypeme do polévky a 10 minut vaříme. Pak přilijeme vejce rozšlehaná s mlékem a důkladně povaříme. Na závěr přidáme sekanou zelenou petrželku.

Pórkové pokrmy připravily studentky Vyšší odborné zdravotnické školy na pražském Vyšehradě podle receptů Mgr. Heleny Markové.

Proti otravě i nočním můrám

• Pórek je doslova opředen mýty a legendami, jež mu přisuzují mimořádné ochranné účinky. V dávné Persii se nosil za levým uchem, aby se zabránilo otravě.

• Ve starém Egyptě zase tvořil pravidelnou součást jídelníčku dělníků, kteří stavěli pyramidy, neboť se věřilo, že zvyšuje fyzickou sílu. Konzumoval se hlavně jako čerstvý salát se zálivkou z oleje šlehaného s vínem.

• V Anglii se ještě v 17. století dával před spaním pod polštář pórek zabalený v černé látce, aby zahnal noční můry, a jako záštita před bleskem i ohněm.

• Zelenina s bílým stonkem je dodnes také symbolem Walesu. Zdejší bojovníci si kdysi vtírali jeho šťávu do kůže, což jim mělo přinést odvahu a ochránit je před zraněním.

• Pórek se pěstuje už přes 4000 let. Dokazují to archeologické nálezy z města Ur ve starověké Mezopotámii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám