Hlavní obsah

Vyprošťováky aneb Co jíst při kocovině

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční i silvestrovský čas láká k oslavám, kde se obvykle nešetří alkoholem. Ale bujaré veselí vystřídá často chmurné ráno, žaludek na vodě a kladívka vzteklých permoníků v hlavě. Prostě parádní kocovina.

Foto: Milan Šusta, Právo

Pivní hlad zaženou osvědčené recepty - vyprošťováky.

Článek

„Každej, kdo propad kouzlu piva, okouzlení prožije si rád, u mě se dostaví pivní hlad. Jó, pivní hlad, nedá mi spát, ještě sedím v putyce a už se třese lednice.“ Touhle písní hudební skupiny Nadoraz se prý inspiroval Petr Němeček, provozovatel Bartoňovy útulny v Pekle u Nového Města nad Metují při tvorbě dnešních jídel na kocovinu. A také půvabnou kuchařkou Pivní hlad pánů Runštuka a Michala.

Proto začal nejprve pokrmy vhodnými při konzumaci alkoholu. Další dva jsou určeny pro kalná probuzení. Shrnul do nich hlavně zkušenosti ze své bohaté praxe v pohostinství, neboť jak říká, on už kocovinou netrpí. Drží se totiž zásady - když mi bylo po něčem špatně, tak si to podruhé nepřivodím.

Vyprošťovák z lístků čaje

„Základem jídla při pití alkoholu je maso. Neměla by chybět ani čerstvá zelenina s kouskem feferonky, která podporuje trávení. K tomu všemu kousek pečiva, žádné těžké přílohy, jako třeba knedlíky,“ upřesňuje ještě zkušený kuchař i hostinský.

A ráno po opičce si dopřát něco lehce nakyslého, třeba utopence nebo Rotu žíznivého kaprála z našich receptů. Měly by se ale podávat v pokojové teplotě, určitě ne rovnou z chladničky. Ještě lepší je však začít horkou polévkou, nikdy ovšem zahuštěnou nebo česnečkou.

"U česnečky se člověk cítí líp jen chvilku při její konzumaci, a to má na svědomí víc její teplota než ozdravné vlivy této zeleniny. Česnek totiž snižuje krevní tlak, což nepříjemné pocity v organismu spíš podpoří,“ varuje před polévkou, na niž mnozí přísahají.

Při kocovině doporučuje jiný, i když dost nečekaný vyprošťovák. Nevlídný stav těla prý srovná sladký kompot, ne ovšem ostrý, jako jsou třeba ananasový nebo meruňkový. Rozbouřený žaludek uhladí třešně nebo jablka. „Osvědčil se také hodně sladký čaj, ale bez cukru, zato dost medu nebo sirupu,“ radí ještě Petr Němeček.

Pokrm jako malovaný

Při kocovině se člověku ke stolu moc nechce, jíst by ale měl, aby doplnil živiny, o které ho alkohol připravil. Pokrm však musí už na první pohled lákat.

„Takové jídlo by mělo především vonět, ale spíš slibně než výrazně či dráždivě. A musí být horké, a ne jen teplé. Na talíři se ho taky nesmí navršit kopec, lepší je malá porce, aby se žaludek nepřeplnil. To by nedopadlo dobře ani u many nebeské,“ uzavírá veselý šenkýř z Bartoňovy útulny na břehu řeky Metuje.

Dvě otázky pro Věru Stejskalovou, nutriční terapeutku z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice:
Co se vlastně v těle děje po větší dávce alkoholu?Proč je člověku tak špatně? Alkohol způsobuje odvodnění organismu a s tím související ztrátu iontů. Proto je tak důležité vypít větší množství minerální vody. A to nejlépe současně se sklenkou alkoholu, čímž se průběžně doplňují voda i chybějící minerální látky.  Dá se tento nepříjemný stav rychle zlepšit?Dobrým tipem je silný a slaný masový vývar. Pokud to stav žaludku umožní, je vhodná také kompletní polévka, s masem, nudlemi a zeleninou. Opět se doplní potřebná tekutina, tělo získá i něco živin a hlavně minerální látky. Dále se také osvědčilo připravit si předem šest banánů a během následujícího dne po oslavě s přemírou alkoholu postupně po jednom pět z nich sníst. Jsou lehce stravitelné, doplní energii i ztracené živiny. A co s tím posledním? Šestý banán rozmačkáme a jako osvěžující pleťovou masku naneseme na unavený bledý obličej. (ll)

Jak najít ztracenou chuť

Základní rady na ochranu před kocovinou jsou obecně známé. Nikdy nepít nalačno a nemíchat různé druhy alkoholu. Během večera se rovněž osvědčuje umlsávat olivy nebo si dopřát trochu kvalitního ovocného či zeleninového salátu a sníst i kousek sýra. Do těla se tak vrací voda i ztracené minerální látky.

Pro snazší vystřízlivění, a také aby následující den nebyl tak krušný, se vyplatí ukončit oslavu nejméně půllitrem minerálky a pak půlhodinkou na čerstvém vzduchu. Když ale člověku neslouží nohy a na procházku se necítí, měl by se uložit k spánku v dobře vyvětrané místnosti, aby jeho unavený organismus dostal co nejvíc spásného kyslíku.

Ráno po velké pařbě také pomáhá pohyb, i když bývá dost svízelné donutit se k tělesné aktivitě. Ale takové plavání či běh organismus dobře nastartují. Těžce zkoušené tělo podpoří rovněž dobrá snídaně. Ale rozhodně bez silné zrnkové kávy nebo černého čaje. Jedno i druhé totiž organismus odvodňují. Zato dobrý bylinkový čaj s citronem, heřmánkový, mátový či kopřivový, dokáže divy. Člověku také udělá dobře i rajčatová šťáva.

Každý má svůj "osvědčený postup"

Na zvládnutí potíží po nadměrné konzumaci alkoholu existují různé osvědčené postupy. Někdo hledá spásu ve sklenici kyselých okurek, další věří na ozdravný účinek řádného panáka vodky, jiný nedá dopustit na Bloody Mary. Pro někoho bude první jídlo při kocovině zelná polévka, vařené uzené koleno ve vývaru se zeleninou, kebab s cibulí v kořeněné omáčce, případně kuře v marinádě z citrónu a bylinek.

Osvědčené recepty a zároveň ďábelsky chutné dobroty připravil Petr Němeček z Bartoňovy útulny Peklo u Nového Města nad Metují:

Satanův bok (4 porce)
foto: Právo/Milan Šusta400 g libovějšího vepřového boku bez kosti, 80 g maďarské klobásy, 80 g cibule, 40 g sádla, sůl, černý mletý pepř, 120 g červených a zelených paprik, 40 g póru, 12 g feferonek, 8 g česneku, 160 g vody, strouhaný křen na posypání
Omytý bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a na sádle opečeme společně s kolečky klobásy. Pak maso vyjmeme. Cibuli, česnek, papriky a feferonky drobně pokrájíme, zlehka orestujeme ve výpeku, vrátíme maso, podlijeme horkou vodou a vše udusíme do měkka. Hotový pokrm posypeme strouhaným křenem.
Rota žíznivého kaprála (4 porce)
foto: Právo/Milan Šusta400 g špekáčků, 3 rajčata, 3 zelené papriky, 1 větší cibule, 2 sladkokyselé okurky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, worchester, ocet, 1 lžíce hořčice, voda
Oloupané špekáčky, cibuli, rajčata a okurky nakrájíme na tenká kolečka, omyté papriky na nudličky. Vložíme do mísy a promícháme. V oleji rozšleháme do hladka hořčici, worchester, ocet, sůl, pepř a vodu. Omáčkou přelijeme připravené špekáčky a zeleninu, zlehka promícháme a necháme v chladu uležet.
Pekelská cibulačka (4 porce)
foto: Právo/Milan Šusta800 g vývaru z kostí, 160 g cibule, 2 lžíce oleje, 4 lžíce bílého vína, 8 g soli, 80 g toustového chleba (rohlík), 120 g eidamu, chilli, polévkové koření
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, zalijeme bílým vínem a zahřejeme. Vývar osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením. Toustový chléb (rohlík) drobně pokrájíme, posypeme strouhaným sýrem a trochou chilli a pak zapečeme, než se sýr roztaví. Do talíře nejprve nasypeme cibuli, zalijeme vývarem a ozdobíme toustem se sýrem a petrželkou.
Masová pochoutka pro pivaře (4 porce)
foto: Právo/Milan Šusta400 g zadního hovězího masa, 1 cibule, 100 g žampiónů, 30 g slaniny, 3 lžíce sádla, sladká paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1 sterilovaná kapie, 3 feferonky
Omyté hovězí maso nakrájíme na nudle a osolíme. Na tuku osmahneme drobně pokrájenou cibuli, kterou zasypeme paprikou, a vše promícháme s rajčatovým protlakem. Krátce osmahneme, přidáme maso a opečeme. Mírně zalijeme horkou vodou a za občasného promíchání dusíme, až je maso skoro měkké. Pak necháme tekutinu odpařit, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, promícháme a dál dusíme. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky a krátce podusíme na tuku pod pokličkou. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme roztavit. Kapii pokrájíme na malé nudličky, feferonky najemno a vše spolu s houbami přidáme k masu. Zamícháme a ještě krátce podusíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na alkoholovou kocovinu

S příchodem zimy se naplno rozjíždí sezóna oblíbených společenských večírků a party, která vrcholí bujarými oslavami nového roku. Dost často je vše doprovázeno...

Výběr článků

Načítám