Hlavní obsah

Ve 27 letech jí zjistili rakovinu štítné žlázy. Příznaky dlouho ignorovala

Dnes pětatřicetiletá Christina McKnightová z amerického města Oklahoma City má za sebou zážitek, který by jen tak nikomu nepřála. Ve svých sedmadvaceti letech si totiž od lékařů vyslechla nepříjemnou diagnózu – rakovina štítné žlázy.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z příznaků problému byly u mladé ženy velmi slabé a lámavé vlasy. Ilustrační foto

Článek

Jak Christina přiznává, příznaky, které podle všeho ukazovaly na nějaký problém, dlouhé týdny ignorovala. K lékaři si zašla na podrobnější vyšetření až ve chvíli, kdy ji k tomu donutil její manžel Matthew.

Dílem k tomu přispěl fakt, že v rodině nikdy žádnou podobnou nemoc neměli, navíc byla podle svých slov „mladá, fit a zdravá“. Příznaky, které se později začaly objevovat – velká únava, mozková mlha (potíže s koncentrací či pamětí), suchá kůže či lámavé vlasy – pak připisovala zvýšenému stresu kvůli povýšení v práci.

Ve 34 letech jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku, dnes nabádá k prevenci

Zdraví

„Tohle byla jedna z věcí, o kterých jsem si do té doby myslela, že se mně nikdy nemůžou stát. Bylo mi 27, byla jsem zdravá, nedávno před diagnózou jsem uběhla půlmaraton. Únavu a vše kolem jsem přičítala čistě jen stresu z práce,“ popisuje žena pro Independent.

„Jenže můj muž si kromě únavy začínal všímat i toho, že mě přestávaly bavit i věci, které jsem dříve milovala, třeba pravidelná návštěva posilovny. Navíc jsem najednou skoro nic nestíhala, byla jsem tak nějak mimo,“ dodává.

Postupem času si navíc začala všímat, že její kůže je nepříjemně suchá a vlasy až „podivně křehké“. Ani to ji ale nedonutilo jednat.

„Až manžel mě donutil objednat se k lékaři. Kontrolu jsem ale dvakrát přesouvala a rušila, protože jsem prostě nic nestíhala. Když už jsem se tam dostavila, na rovinu jsem mu řekla, že si myslím, že za všechno může stres a nezdravé stravování. On to ale naštěstí ignoroval a hned poznal, o co se skutečně jedná. Pak mi prohmatal krk a našel mi bouli, kterou jsem ani nezaregistrovala, a bylo jasné, že to je vážné,“ popisuje.

Biopsie, váhání, druhý posudek a tyreoidektomie

Ultrazvuk a následná biopsie potvrdily rakovinu štítné žlázy. Zpočátku Christina podvědomě nechtěla diagnózu přijmout, protože následným postupem by bylo štítnou žlázu (která produkuje důležité hormony, jež řídí metabolismus, hladinu energie nebo srdeční frekvenci) odstranit.

Lékaři dávali ženě dva měsíce života, experimentální léčba ji zachránila

Zdraví

Stejně tak váhala kvůli svému sportovnímu založení, a tak si nechala vystavit ještě další nezávislý posudek – se stejným výsledkem. V listopadu 2014 tedy nakonec podstoupila tyreoidektomii (odstranění štítné žlázy), v lednu pak zákrok pomocí radioaktivního jódu, při kterém byly odstraněny zbytky štítné žlázy.

O rok později bylo vše v pořádku, musela ale podstoupit zákrok, při kterém jí byly injekčně dodány potřebné hormony jako náhrada štítné žlázy.

„Na začátku to byl hrozný šok, nevěřila jsem tomu, že se to děje. Často se říká, že je rakovina štítné žlázy dědičná nebo se vyskytuje u starších lidí. U mě nic z toho neplatilo. I proto chci sdílet svůj příběh – ne abych lidi vyděsila, ale připomněla jim, že mají věnovat pozornost jakýmkoli změnám ve svém těle. Stejně tak je potřeba naslouchat lidem kolem vás. Mnohdy vidí to, co my sami nevidíme. Jakkoli divné příznaky mohou nemoci mít, nikdy nepředpokládejte, že zrovna vám se něco podobného nestane,“ uzavírá svůj příběh.

Rakovina štítné žlázy – několik varovných signálů, které by se neměly podceňovat

Zdraví

Zdravě se stravovala, nejedla maso, přesto onemocněla rakovinou tlustého střeva

Zdraví

Za bolesti hlavy u teenagera mohl podle lékařů covid. Ve skutečnosti to byl nádor

Děti

Reklama

Související témata:
Rakovina štítné žlázy

Výběr článků

Načítám