Hlavní obsah

V Thajsku byla zahájena světová konference o AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajské hlavní město Bangkok od neděle hostí téměř dvacet tisíc delegátů ze 160 zemí na 15. mezinárodní konferenci o AIDS. Zasedání se bude do pátku zabývat pokroky v léčbě onemocnění, dostupností léčebných prostředků i prevencím před šířením viru HIV. Konferenci zahájil generální tajemník OSN Kofi Annan.

Foto: Jaroslav Blažek

Reprezentační obecní ples 2016

Článek

Annan varoval především státy tichomořské Asie před dalším šířením onemocnění. Podle Annana hrozí, že rychlé šíření viru HIV zničí ekonomický a sociální pokrok, kterého země dosáhly za uplynulá desetiletí.

"Abych byl přesný, to, jak se postavíte k této výzvě, se projeví na budoucnosti celého regionu," řekl Annan před ministry zdravotnictví z 34 států.

"V regionu bojuje s virem HIV nebo AIDS více než osm miliónů lidí a toto číslo se rychle zvyšuje. Před deseti lety byl virus nebezpečím jen v některých oblastech, nyní jej můžeme nalézt takřka na každém kroku," upozornila hlava OSN.

Poukázal také na to, že "pokud AIDS zůstane mimo kontrolu, zničí nejen milióny životů, ale bude to znamenat obrovské břemeno i pro zdravotní systém regionu a vysaje to zdroje, které jsou naprosto nezbytné pro sociální a ekonomický rozvoj".

Ministrům připomněl, že jako představitelé vlád zemí regionu nesou v tomto směru "životní odpovědnost".

Do roku 2015 74 miliónů obětí

Podle údajů OSN loni žilo ve světě 38 miliónů lidí nakažených tímto virem a tři milióny jich zemřely, z toho tři čtvrtiny v Africe.

V dokumentech, které byly zveřejněny již před zahájením konference, se konstatuje, že svět udělal při léčení nemoci AIDS značný pokrok, ale ještě bude dlouho trvat, než bude dosaženo cíle OSN, která si stanovila zajistit do roku 2005 léčbu pro tři milióny infikovaných lidí v chudých zemích.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že nyní dostává léky v rozvojových zemí 440 000 lidí, což je dvakrát více než před dvěma roky, ale je to hodně vzdáleno od cíle, který si dala. Počet lidí, kteří mají přístup ke skutečné léčbě, je mizivý ve srovnání s 30 milióny lidí, kteří jsou postiženi virem HIV v zemích třetího světa, většina z nich v Asii a subsaharské Africe.

WHO soudí, že u 5,5 miliónu ze šesti miliónů nakažených nemoc plně propukne a mnoho z nich čeká do roku 2005 smrt, pokud nebudou léčeni. Jen loni bylo virem HIV na světě nakaženo kolem pěti miliónů lidí a nemoci podlehly tři milióny, co je mnohem více, než kterýkoli jiný rok od objevení nemoci v roce 1981.

Na léčbu tří miliónů lidí do konce roku 2005 je zatím připraveno 5,5 miliardy dolarů, ale bylo by třeba 12 miliard. Mezinárodní organizace práce (ILO) dnes upozornila, že na následky nemoci AIDS by do roku 2010 mohlo zemřít 48 miliónů lidí a do roku 2015 dokonce 74 milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám