Hlavní obsah

Po porážce rakoviny vyrazila do světa na kole. Chce pokořit 100 tisíc kilometrů

Novinky, mšv

Britce Gabrielle Gratrixové v roce 2017 diagnostikovali rakovinu. Ženě se během jediného roku podařilo nemoc porazit, a tak se s partnerem rozhodla vítězství pořádně oslavit. Společně se na kole vypravili do světa s tím, že chtějí zdolat úctyhodných 100 tisíc kilometrů. Zatím za sebou mají sotva třetinu, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britové zatím zdolali přes 20 tisíc kilometrů.

Článek

Gratrixová a její partner Chris O’Hare jsou nadšení cyklisté. Pár týdnů před tím, než společně měli vyrazit na cestu kolem světa na kole, se žena dozvěděla, že má rakovinu prsou. Roky plánování vzaly rychle za své, protože Gratrixová musela podstoupit mastektomii, tedy operaci, při níž se odstraňuje mléčná žláza i s prsními dvorci a bradavkou, a následně chemoterapeutickou léčbu.

Ani ne za rok žena rakovinu přemohla a mohla se konečně vypravit na dobrodružnou výpravu po světě. Cíl? Ujet 100 tisíc kilometrů po 67 státech. „Na konci léčby jsme věděli, že potřebujeme udělat něco velkého. Oba milujeme cestování a cyklistiku, takže jsme vyrazili na báječnou cestu kolem světa,“ řekla Gratrixová.

Foto: Profimedia.cz

Při cestě neminuli například Benátky.

Pár dosud zdolal přes 20 tisíc kilometrů a z Evropy dojel přes Turecko, Kavkaz a Čínu podél pobřeží až do Vietnamu. V plánu je pokračovat do Austrálie a Ameriky, poprat se ale chtějí i s drsnou krajinou Antarktidy, aby zhruba v roce 2025 skončili v Africe. „Je to tvrdé, ale prožíváme neuvěřitelné chvíle,“ okomentovala výpravu žena.

Nejhezčí byl přejezd Pamíru

Cesta páru má také charitativní účel. Svou velkolepou výpravou podporují organizaci Prevent Breast Cancer, která Gratrixové pomáhala, když jí byla rakovina prsu diagnostikována. „Ti lidé se stali skoro členy rodiny. Chci jim vše oplatit a myslím, že vybírat peníze skrze náš cyklovýlet je skvělý způsob, jak toho docílit,“ tvrdí žena.

Ona i O’Hare samozřejmě nejsou žádnými zelenáči, kteří by se na tak náročnou cestu vypravili nepřipravení. Už dříve podnikli skoro pět tisíců kilometrů dlouhé výpravy po Evropě a jihovýchodní Asii.

Foto: Profimedia.cz

Svým putováním vybírá žena peníze pro charitativní organizaci.

Jako zatím nejkrásnější část dosavadních cyklotoulek považují přejezd asijského pohoří Pamír přes Tádžikistán. „Šlo o zatím nejúžasnější místo, kde jsme byli. Ty výhledy jsou neuvěřitelné,“ dodal O’Hare s tím, že téměř každou noc tráví ve stanu. „Utáboříme se, kde chceme, což je jednodušší než hledat hostel,“ řekl.

Největší výzvou ale bude Antarktida. „Kvůli tamnímu terénu nebudeme moci šlapat celou cestu, ale na kolech rozhodně alespoň kousek cesty zvládneme,“ uzavřel O’Hare.

Mladík chtěl životní restart. Začal cestovat s fretkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám