Hlavní obsah

V léčbě infarktu patří ČR k nejlepším na světě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KONSTANTINOVY LÁZNĚ

V léčbě kardiovaskulárních onemocnění Česká republika patří k solidnímu evropskému průměru, avšak v léčbě akutního infarktu myokardu patříme k nejlepším na světě. Právu to řekl o víkendu docent Jaromír Hradec, předseda České kardiologické společnosti v Konstantinových Lázních, kde se konal seminář a tzv. lázeňské kardiovaskulární dny.

Foto: Václava Simeonová
Článek

 "Ročně v České republice na kardiovaskulární choroby zemře přibližně 60 000 lidí, a to je nejvíc ze všech chorob. Infarkt ročně dostane přibližně 20 000 osob a z toho 7000 zemře," řekl docent Hradec.

Dodal, že České republice patří v léčbě akutního infarktu myokardu špičkové postavení v Evropě i ve světě, a to díky tomu, že po celé zemi máme vybudováno 22 katetrizačních pracovišť, která poskytují nejmodernější léčbu infarktu, tzv. angioplastiku. Při ní se pacientovi ucpaná céva zprůchodní.  

Hra o čas

"Záleží však na tom, jak brzy je pacient dopraven na toto specializované pracoviště. Nejvíc času se ztrácí u pacienta," řekl Hradec. Vysvětlil, že pacienti se často velmi dlouho rozhodují, zda zavolat sanitku nebo ne. Měla by platit zásada, že pokud typická bolest na hrudi trvá déle než 20 minut, je pravděpodobnost infarktu vysoká a je nutné okamžitě volat záchrannou službu. Pacient by se tedy měl rozhodnout do třiceti minut, v běžné praxi to ale trvá déle než dvě hodiny.

"To je obrovská ztráta času - a při infarktu myokardu se především hraje o čas," řekl Hradec.

Dodal, že náš model katetrizačních pracovišť, která pokrývají celou republiku tak, aby z každého místa z nich sanitka s postiženým dojela do centra nejdéle do hodiny, je perfektní a po našem vzoru ho přebírají i ostatní západní státy. Hradec dodal, že nyní se budou předělávat doporučení ohledně prevence kardiovaskulárních onemocnění. Hotová budou do května.

Stále platí, že nejdůležitější prevencí je nekouřit, dále léčba vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a dalších tuků v krvi, boj s obezitou, léčba cukrovky atd. Až dosud se ale při doporučení vycházelo z dat onemocnění a úmrtnosti v celoevropském měřítku. Nová doporučení budou stanovena z čísel výhradně českých.

"Máme velkou databázi nemocných kardiovaskulárními chorobami a infarktem myokardu a víme u nich, co toho bylo hlavní příčinou. Proto na základě těchto čísel stanovíme nová doporučení prevence kardiovaskulárních onemocnění. Budou komplexní a měli by na ně myslet už i praktičtí lékaři při vyšetřování pacienta," uzavřel Hradec.

Doléčení v lázních

V Konstantinových Lázních vznikl před několika lety program lázeňské rehabilitace kardiovaskulárních chorob. Pacienty po infarktu zde učí nejen pohybové aktivitě úměrné onemocnění, ale naučí pacienta i s nemocí žít. Základem všeho je změna správné výživy, kterou pacient získá přednáškami, ale i pohovory a praktickým příkladem diety.

Právě v Konstantinových Lázních se řada pacientů zotavila tak, že se vrátila do běžného pracovního procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Víno chrání nejen před infarktem

Víno nás ochraňuje před srdečním infarktem. Každá sklenka vína, kterou sledovaní muži vypili během týdne, snížila toto riziko v průměru o šest procent....

Ryby patří na stůl po celý rok

Chcete zvýšit šanci, že vás neskolí infarkt? Jezte ryby, a to nejen o vánočních svátcích, ale v průběhu celého roku. Rybí maso bývá obvykle lehké, obsahuje...

Výběr článků

Načítám