Hlavní obsah

Umělý vitamin C zvyšuje podle studie riziko infarktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Syntetický vitamin výrazně zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění, přinejmenším u diabetiků. Tvrdí to studie amerických expertů založená na pozorování 1923 diabetiků, z nichž během 15 let na infarkt zemřelo 281. Poté co vědci ze statistiky vyloučili ostatní známé rizikové faktory pro vznik nemocí krevního oběhu, zažili šok.

Foto: Petr Hejna

pod sebou útes, za pláží Sinaj

Článek

Největší riziko vápenatění tepen bylo zaznamenáno u diabetiček, které denně spolkly více než 300 miligramů syntetického vitamínu C.

Přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol Milan Kvapil ale upozornil, že dosud se předpokládalo, že pro diabetiky je užívání vitaminu C prospěšné, obecně ho mají totiž nedostatek. "V dlouhodobých studiích se ale jeho pozitivní efekt neprokázal a nevím o studiích, které by prokázaly opak," řekl ČTK.

Vitamin C přitom užívá mnoho lidí paradoxně jako prevenci kornatění tepen. Mnoho diabetiků rovněž doufá, že volně dostupné vitaminové tabletky jim pomohou odvrátit smrt způsobenou chorobami srdce.

Německý týdeník Der Spiegel zveřejnil ve svém nejnovějším vydání případ malého Dominika z německého Steinbachu.

Chlapec na podzim 2002 onemocněl rakovinou a jeho rodiče se kromě chemoterapie obrátili na obchodníka s vitaminy Matthiase Ratha. Ten tvrdil, že chlapce dokáže uzdravit svým přípravkem Vitacor 20/90. Chlapec letos v říjnu nemoci podlehl a státní prokuratura v Koblenci celý případ prošetřuje.

Anketa

Jíte vitaminy v tabletkách?
Ano
74,9 %
Ne
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 407 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám