Hlavní obsah

V ČR letos přibylo 100 lidí s HIV, celkem je jich 1020

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za prvních deset měsíců letošního roku přibylo sto lidí, u nichž byl zjištěn virus HIV. To je zatím nejvíc v historii testování v ČR. Statistiky nyní evidují 1020 HIV pozitivních, 230 nemocných AIDS. Sto třicet lidí na tuto nemoc zemřelo.

Článek

Ředitel azylového Domu světla pro HIV pozitivní Miroslav Hlavatý odhaduje, že nakažených může být desetkrát tolik.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v pondělí uvedlo, že  Česká republika, ale také Slovensko patří k zemím, kde nakažených virem HIV přibývá téměř nejméně ze všech sledovaných evrospkých států. Nejhůře je na tom naopak Rusko.

Nejvíce lidí se v Česku nakazí pohlavním stykem: 31 procent všech nákaz pochází z heterosexuálních styků, 53,8 procenta z homosexuálních styků.

Nechráněným sexem s partnerem stejného pohlaví se nakazil i šestatřicetiletý Petr Sobek, který nyní bydlí a pracuje v Domě světla. Zjistil to před třemi roky, testy to prokázaly měsíc a půl poté, co se nakazil. Zdravotní problémy sice nemá, hůře je na tom ale psychicky. "Trvalo mi, než jsem se s tím smířil, užívám antidepresiva, ale normálně pracuji, i když na částečný úvazek," řekl Sobek.

Denně se nemocí nakazí 6800 lidí

Spolu s ním v Domě světla, který provádí i bezplatné testování, bydlí další desítka lidí. K disposici je 16 lůžek, Hlavatý by rád v budoucnu rozšířil kapacitu až na 30. Ubytovaní platí 50 korun za den. Dochází za nimi lékař a sociální pracovník. Zůstat mohou, jak dlouho potřebují, někteří měsíc, jiní léta. Podle Hlavatého jde o to, vrátit nakaženým chuť do života, včlenit je do společnosti. Nemocní se proto zapojují například do přednášek pro děti, které dům organizuje.

Podle poslední zprávy OSN, která byla zveřejněna minulý týden, se na světě virem HIV denně nakazí 6800 lidí a 5700 lidí na AIDS každý den zemře. Nejvíce doléhá nemoc na Afriku, kde žije 22,5 miliónu lidí s virem HIV. V Asii je nakaženo 4,9 miliónu lidí a za poslední sledovaný rok se tam HIV nakazilo 440 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám