Hlavní obsah

V Česku vzniklo první centrum pro oběti sexuálního násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí otevře své brány první komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Tři sta metrů velký prostor bude v Praze 6 provozovat obecně prospěšná společnost proFem. Obětem násilí nabídne zázemí a psychickou podporu a pomoc včetně možnosti krátkodobého ubytování. Zprovoznění místa má být reakcí na kritické mezery v systému i nedostatečnou péči o oběti sexuálního násilí.

Otevření prvního centra pro oběti sexuálního násilí v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

V bývalém zázemí pošty na pražském Břevnově se v posledních měsících zrodilo na naše poměry zcela ojedinělé místo.

Centrum PORT je projektem organizace proFem, což je centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. PORT je ale určen specificky pro oběti sexuálního násilí, a to nejen pro ženy, ale také pro muže i děti. Věková hranice je 16 let.

S nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžování se podle dat organizace proFem setká každá druhá Češka.

Nejnovější a zatím nepublikovaný výzkum pak ukazuje, že se znásilněním má zkušenost dokonce 20 % českých žen. Mužskou klientelu neziskové organizace tvoří dnes také 8 až 10 procent mužů.

Foto: proFem

Sociální poradenství pomůže klientům zorientovat se v jejich situaci, zmapovat potřeby a naplánovat kroky k tomu, aby jim bylo lépe

Cílem PORTu je zvýšit kvalitu péče o oběti, snížit riziko retraumatizace a poskytnout obětem násilí vhodnou podporu pro proces uzdravování a vyrovnání se s prožitým traumatem. Tím se také snaží přispět k širšímu cíli, kterým je zlepšení společenského porozumění a podpory obětí a přeživších sexuálního násilí.

„Konkrétně nabízíme krizovou pomoc, která zahrnuje odborné sociální a právní poradenství, skupinové a individuální terapie. Součástí centra je i výslechová místnost, která je určena jak pro důkazní rozhovor, který vedou mé kolegyně, nebo pro výslech, který organizuje Policie ČR,“ vysvětlila Novinkám ředitelka centra PORT Jitka Poláková.

Krizový byt

Součástí centra je také ordinace, kde probíhá sběr důkazního materiálu a testování na pohlavně přenosné choroby. Pro ženy v nouzi je přichystán i krizový pokoj.

Krizový pokoj je vlastně malým bytem, kde je veškeré zařízení včetně pračky, lednice a vařiče.

„Ten prostor je určen k řešení krize. Nemá to být bytová krize, ale ta psychická. V průběhu toho pobytu by mělo dojít ke stabilizaci psychického stavu klientky. Byt je určen pro ženu a dvě až tři děti. Zároveň je možné na tom pokoji setrvat sedm dnů, dle zákona o sociálních službách, ale ze zahraničí víme, že ženy v těch bytech setrvávají průměrně tři až čtyři dny,“ vysvětlila ředitelka centra.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Krizový byt v komplexním centru pro oběti sexuálního násilí

Provoz zahájí centrum v pondělí 22. ledna. Klienti se mohou dopředu objednávat, ale také mohou přijít bez objednání. Veškeré informace o otevírací době a možnostech objednání jsou k dispozici na stránkách proFem. Některé služby, jako například již zmiňovaný byt, začnou fungovat až během následujících týdnů.

„Lidé opravdu mohou přijít bez objednání. Zde v přijímací místnosti sedí krizová interventka, která vyhodnocuje, co klient potřebuje. Ve chvíli, kdy se nachází v akutní krizi, je možné ji ihned poskytnout základní krizovou intervenci a pak ji třeba dále objednat,“ doplnila Poláková.

Příběh Káti: Otčím mě mlátil a ponižoval, nevěřila mi matka ani sociální pracovnice

Pod svícnem

Inspiraci na provoz i jednotlivé detaily v provozu a zařízení centra čerpala organizace třeba v Norsku. Norské fondy pak přímo podpořily i vznik centra v Praze.

„Musíme se společně zasadit o to, aby ženy a děti nebyly vystaveny sexuálnímu násilí a mohly žít bezpečný a zdravý život. Doufám, že česko-norská spolupráce v rámci boje proti genderově podmíněnému násilí bude pokračovat i v následujících letech, a to jak v rámci nové dohody o Fondech EHP a Norska, tak i mimo ni,“ řekl při otevření Victor Conrad Rønneberg, velvyslanec Norského království v Praze.

Násilí ve vztazích je nejsilnějším kriminogenním faktorem

Vznik PORTu vítá nejen hlavní město Praha, ale i městská část Praha 6 a také zástupci vlády.

„Vznik specializovaných center typu PORT je naprosto zásadní a důležitou součástí procesu uzdravování obětí,“ řekla Novinkám vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková Šimáčková.

„V České republice jde o zcela jedinečnou službu a je rozhodně velmi důležité, aby podobné specializované služby vznikaly i v dalších regionech,“ dodala.

Česká republika má dlouhodobě nedostatek služeb pro oběti sexuálního a domácího násilí. Šimáčková ale upozornila i na to, že je potřeba navyšovat kapacity programů pro průvodce násilí, kterých je v Česku taktéž akutní nedostatek.

Foto: proFem

Právní poradenství a zastupování pomůže klientům zorientovat se v jejich právech a právních cestách, které se jim nabízí. Organizace pomůže zprostředkovat právní zastupování a doprovod k soudu, aby na proces nebyli sami

„To dává šanci zastavit mezigenerační přechod násilí v rodinách. Ti, kteří zažívali násilí v dětském věku, mají tendenci se ve chvílích přetížení a stresu uchylovat i v dospělosti nebo se opět stávají obětí násilí i právě v té dospělosti,“ vysvětlila.

„Násilí nezmizí, ale musíme dát najevo, že do společnosti nepatří. Každý den proti němu musíme bojovat,“ doplnila pražská radní pro sociální oblast Alexandra Udženija (ODS).

Podle zjištění Institutu pro kriminologii je násilí v lidských vztazích tím nejsilnějším kriminogenním faktorem. Lidé, kteří prožívají násilí, se častěji dostávají na „šikmou plochu“ a končí ve vězení.

42 osob zavražděno při domácím násilí

Dalším důkazním faktorem o násilí v naší společnosti je fakt, že v loňském roce zaznamenala Policie ČR 900 případů ohlášených znásilnění. V roce 2022 bylo v Česku zavražděno v důvodu vztahového násilí 42 osob. V prostředí násilí navíc vyrůstá každé desáté dítě.

„Pokud jsme schopni násilí čas zastavit, identifikovat a pomoci obětem, nedějí se další sekundární problémy tak masivně, jako se dějí dnes,“ řekla vládní zmocněnkyně.

Foto: Novinky

S nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžování se setká každá druhá Češka

Nejdůležitější je problém zastavit na začátku, to ale naráží na fakt, že organizace, které jsou schopny podat „pomocnou ruku“ na začátku, jsou často masivně podhodnocovány a často až nedůstojně nuceny prosit o investice.

Rozpočet centra PORT je letos stanoven na 18 milionů korun a podle vyjádření ředitelky Jitky Polákové zatím nemá celou částku vyřešenou.

S financováním nového projektu ale pomohli ministerstvo spravedlnosti, pražský magistrát i městská část Praha 6, která organizaci poskytla prostor za zvýhodněnou cenu a darovala jí také 1 milion korun ze svého rozpočtu.

O peníze chce ale proFem žádat i další instituce – jako třeba ministerstvo zdravotnictví. „Zatím rozhodně nemáme vyhráno,“ dodala Poláková.

Sexuálního násilí se dopouštějí stále mladší pachatelé, už i desetileté děti

Krimi

Násilí na mužích je okolím často bagatelizováno. Důležité je utrpení nezlehčovat, říká psycholožka Kříčková

Pod svícnem

Reklama

Výběr článků

Načítám