Hlavní obsah

Sexuálního násilí se dopouštějí stále mladší pachatelé, už i desetileté děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Velkou pozornost vyvolal před dvěma týdny článek Novinek o případu šestnáctileté dívky, která v ústavu znásilnila mladší chovankyni. Ačkoli by se mohlo zdát, že sexuální násilí je v této věkové kategorii zcela výjimečné, podle soudní znalkyně a primářky sexuologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Petry Sejbalové takových případů u dětí a dospívajících přibývá.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jak Sejbalová řekla Novinkám, jedná se o případy v tak nízkých věkových kategoriích, že se to vymyká celé její předchozí dvacetileté praxi soudní znalkyně. Nejedná se přitom zdaleka jen o případy z výchovných ústavů, jako bylo zmíněné znásilnění, ale o útoky obyčejných školáků.

„V poslední době jsem řešila případ skupiny chlapců ve věku od devíti do jedenácti let. Obětí byl devítiletý chlapec. Docházelo k tomu, že jej členové skupiny drželi za ruce, svlékali a osahávali, bylo tam i přímo anální znásilnění. A toto jednání se několikrát opakovalo,“ řekla Novinkám Sejbalová s tím, že se jednalo o děti z velmi dobrých rodin.

Odhalení nahoty oběti před více osobami zvyšuje její utrpení
Petra Sejbalová

Vzhledem k předpubertálnímu věku útočníků nebylo jejich jednání motivováno primárně sexuálně, ale šlo o formu šikany. „Pokud je součástí šikany ještě sexuální násilí, tak takový zážitek je pro oběť ještě více zraňující než fyzické bití či psychické útoky. Vlastně bych řekla, že je to úplně nejvíc ponižující, co se může v takové situaci přihodit,“ vysvětlila jinak těžko pochopitelné jednání školáků Sejbalová.

Dostupnost porna i násilí

Právě ponížení před celou skupinou bývá pro oběti nejpalčivější. „Prožitek hanby, ponížení a bezmoci je výraznější mimo jiné také o pocit vyčlenění z dané sociální skupiny. Odhalení nahoty oběti před více osobami zvyšuje její utrpení. V případě dětských obětí sexuálního násilí se mohou následky projevit až v době zahájení jejich vlastního partnerského sexuálního života,“ připomenula Sejbalová.

Sexuálně násilného jednání u dětí a dospívajících přibývá podle zkušené znalkyně i kvůli celkovému společenskému prostředí. „Stačí se podívat, jak časté je zobrazování násilí všude kolem nás, od médií až po filmy a seriály. Navíc si k tomu připočtěme snadnou dostupnost pornografie, kde děti získávají „inspiraci“ pro své jednání,“ vypočetla Sejbalová.

V popsaných případech jde navíc i o vyjádření dominance. „Jednání těchto pachatelů může být ovlivněno nesexuální motivací, kdy přinucení k sexuálním aktivitám může být projevem dominance, snahy zastrašit a ponížit svou oběť, kterou chce pachatel strachem ovládat a mít ve své moci. Násilné sexuální aktivity pak slouží k rozvrstvení a ukotvení hierarchie ve skupině a násilník si jimi získává respekt a dominantní postavení,“ dodala znalkyně.

Šestnáctiletá dívka znásilnila ve výchovném ústavu mladší chovankyni

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám