Hlavní obsah

Uživatelé marihuany mívají častěji sebevražedné myšlenky

Novinky, bok

Výzkumy ukazují, že užívání konopných drog může přispívat k výskytu psychotických poruch a změn nálad. Jedna z nedávných studií poukázala i na to, že například u kuřáků marihuany je až pětkrát častější výskyt sebevražedných myšlenek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie provedená mezi více než čtvrt milionem mladých dospělých ve Spojených státech amerických si dala za cíl zjistit, jak silné je spojení mezi kouřením marihuany a problémy s duševním zdravím, včetně deprese, úzkosti a sebevražedných myšlenek.

Bylo zjištěno, že přibližně tři procenta populace, která nekouří marihuanu a netrpí výraznějšími depresivními stavy, má sebevražedné myšlenky. Jejich výskyt se pak zvyšoval dle toho, zda a jak často uživatel kouřil marihuanu.

Čtyři americké státy legalizovaly konopí pro rekreační účely, Oregon povolí psychotropní houbičky

Ekonomika

U kuřáků, kteří ji užívali nepravidelně a občas, sedm procent z nich uvádělo sebevražedné myšlenky. U těch, kteří si ji dopřávali pravidelně jednou denně, už je uvádělo devět procent dotázaných.

U lidí, kteří drogu kouřili vícekrát denně, hodnota vzrostla na 14 procent, což je téměř pětinásobný nárůst oproti nekuřákům.

„S jistotou nemůžeme zatím jasně prokázat spojitost mezi užíváním drogy a zvýšenými počty sebevražd, jakkoli jsme myšlenky na ně ve studii pozorovali. Ovšem s ohledem na možnou zásadní zátěž u mladých dospělých to nelze opomíjet a je třeba další výzkum,” uvedla pro server Telegraph Nora Volkowová, hlavní autorka studie z Národního institutu o zneužívání drog v americkém Marylandu.

Kouření marihuany může způsobovat genetické změny u ještě nepočatých dětí

Děti

„Když lépe porozumíme vztahu mezi kouřením marihuany, depresemi a myšlenkami na sebevraždu, o to kvalitnější péči budou moci kliničtí lékaři poskytovat svým pacientům,” dodala.

Vědci rovněž zjistili, že kouření marihuany působí odlišně na muže a ženy. Ženy uživatelky jsou podle jejich zjištění náchylnější k temným myšlenkám. Podle dat má téměř každá sedmá žena (13,9 %), která neměla dříve žádné problémy s depresemi, ale užívá marihuanu, sebevražedné sklony. U mužů je to jen 9,9 procenta.

Roste užívání marihuany u seniorů nad 65 let. Má to svá rizika, varují lékaři

Zdraví

„Sebevražda je hlavní příčinou úmrtí mladých dospělých ve Spojených státech. Zjištění této studie nabízí důležité informace, které mohou pomoci snížit tento stav a riziko,” uvádí další z autorek studie Beth Hanová.

Zjištění byla publikována v akademickém žurnálu JAMA Network Open.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám