Hlavní obsah

Ve Washingtonu motivují k očkování jointem zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Washington mají netradiční motivaci lidé, kteří přemýšlí o očkování. K vakcíně totiž mohou dostat marihuanovou cigaretu zdarma. Musí si jim ale pochopitelně být více než 21 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

USA se v poslední době potýkají s ochabujícím zájmem veřejnosti o očkování a úřady v jednotlivých státech tak přichází s různými způsoby, jak zájemce k vakcinaci přimět.

Všechny státem schválené obchody proto mohou takzvané jointy dávat v rámci akce „Joints for Jabs” (jointy za injekce) lidem, kteří se prokáží první nebo druhou dávku vakcíny.

Ve státu Washington, který leží na severozápadě USA, je totiž možné užívat i nakupovat marihuanu pro rekreační účely již od konce roku 2012.

Tamní bary a restaurace navíc už delší dobu nabízí po předložení očkovacího průkazu zdarma pivo, sklenici vína nebo koktejl.

Na mercedes ti kašlu, očkování máš? Seznamování zažije revoluci

Koktejl

Prodejny s marihuanou se k podobným iniciativám mohou připojit až do konce června. Poprvé v USA přitom takový program potvrdilo přímo vedení státu.

Jointy či pokrmy s příměsí marihuany nabízí čerstvě očkovaným již jeden obchod v Arizoně, jednorázovou darovací akci rovněž uspořádala skupina DC Mariana Justice, která propaguje legalizaci marihuany v USA.

Čtvrtého dubna, kdy řada lidí slaví den marihuany, rozdala 4200 jointů ve 30 očkovacích centrech v metropoli USA Washingtonu.

Řada států se ale snaží nalákat občany k vakcinaci i vypisováním loterií nebo soutěžemi o brokovnice, lovecké pušky a vstupenky do zábavních parků.

Státy přitom mohou podobné programy financovat z federálních peněz, jež dostaly v rámci masivního balíku na boj s pandemií, který byl schválen začátkem letošního roku.

Zakouřil si marihuanu před odletem, teď mu hrozí vězení daleko od domova

Koktejl

Počet naočkovaných v USA klesá asi od poloviny dubna, denně se pohybuje kolem milionu lidí. Alespoň jednu dávku dostalo podle databáze listu The New York Times 64 procent Američanů starších 18 let.

Prezident Joe Biden si vytyčil cíl, že do oslav Dne nezávislosti, tedy 4. července, dostane alespoň jednu dávku nejméně 70 procent dospělých Američanů.

Nynější propad tempa očkování však jeho plány ohrožuje, ačkoliv více než deset z 50 amerických států již požadované úrovně dosáhlo. Ve státu Washington dostalo alespoň jednu dávku 58 procent obyvatel, 49 procent jich je již plně naočkováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám