Hlavní obsah

Roste užívání marihuany u seniorů nad 65 let. Má to svá rizika, varují lékaři

Novinky, das

Popularita marihuany mezi seniory celosvětově roste. Jen ve Spojených státech se za poslední roky počet seniorů nad 65 let užívajících marihuanu zdvojnásobil. Zatímco někteří ji kouří, jiní ji přidávají do jídla, další z ní vyrábějí nejrůznější tinktury či masti. Zejména před kouřením marihuany a jejím přidáváním do jídel ale mnozí lékaři varují. Existují vážná rizika, která by nikdo neměl podceňovat.

Foto: Novinky

Popularita marihuany mezi seniory celosvětově roste.

Článek

Marihuana je mezi seniory vnímána jako přírodní lék na všechno. Poradí si podle mnohých z nich nejen s bolestí, ale velmi dobře i s nespavostí či s projevy mnohých chronických onemocnění.

Přestože sami lékaři některé pozitivní účinky marihuany potvrzují, a to zejména z pohledu tlumení bolesti, zároveň lidi nabádají, aby na marihuanu nesázeli jako na všemocný lék a snažili se hledět i na rizika spjatá s jejím užíváním.

Dnes již například existují klinické studie, které nedoporučují užívání marihuany po srdečním infarktu. Nicméně na pozoru by měli být i další lidé se srdečními problémy.

Zasadila si na zahradě konopí, skončila v blázinci

Domácí

„Jako geriatrik mám obavy předepsat starším lidem jakýkoliv lék mající psychoaktivní účinky kvůli hrozbě závratí a následných pádů. Zároveň mám obavy, jak tyto léky mohou ovlivnit celkový zdravotní stav jedince,” vysvětluje pro CNN profesor Benjamin Han zabývající se geriatrickou a paliativní léčbou na NYU Grossman School of Medicine a zároveň spoluautor studie zabývající se užíváním marihuany u seniorů.

Mnozí senioři ale k marihuaně přistupují jako k přírodní látce, která jim nemůže ublížit. Podceňují tak především její dávkování.

„Setkal jsem se s příběhy lidí, kteří snědli celý koláč s marihuanou a pak volali záchranou službu v domnění, že umírají,“ uvedl Joseph Palamar zabývající se populačním zdravím.

Odborníci navíc seniory upozorňují na fakt, že v dnešní době je k dostání marihuana s mnohem vyšší koncentrací THC, než tomu bylo v 60.–70. letech minulého století. Odhadnout tedy správnou dávku je mnohem složitější.

Podle vědce neexistuje žádný reálný důkaz, že konopí léčí rakovinu

Zdraví

Dalším problémem je i bagatelizace rizik spjatých s její kombinací s dalšími léky.  Například jedna z možných negativních interakcí je kombinace s warfarinem, který někteří kardiaci užívají na ředění krve.

„Marihuana může zvýšit účinky warfarinu, a tedy i zvýšit riziko vykrvácení. Podobné účinky to může mít i u dalších léků,“ varuje lékárnice Tracy Mahvanová z University of Wyoming.

Marihuana by navíc neměla být nikdy užívána společně s alkoholem, což je další věc, kterou senioři velmi podceňují.

Reklama

Související články

Jak si nejlépe vychutnat konopná semínka

Konopí je bylinou, která má všestranné využití, a není divu, že se k ní vracíme. Konopné semínko a výrobky z něj patří jednoznačně mezi jedny...

Lidstvo kouří marihuanu už 2500 let

Archeologové v západní Číně odhalili důkaz, že naši předci kouřili marihuanu už před tisícovkami let. Na odhaleném pohřebišti v Pamíru nalezli misku...

Léčebné konopí nepomůže každému

Užívání léčebného konopí vyvolává emoce. Jeho příznivci se rozčilují třeba nad tím, proč není víc hrazené ze zdravotního pojištění, když lidem pomáhá. Jeho...

Výběr článků

Načítám