Hlavní obsah

Kapavka, syfilida, trichomoniáza. Pohlavními nemocemi se denně nakazí milion lidí

Ženeva

Sexuálně přenosnými chorobami se každý den podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) na světě nakazí asi milion lidí. To znamená, že ročně je evidováno více než 376 milionů nových případů onemocnění kapavkou, syfilidou, chlamydiemi a trichomoniázou.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Neisseria gonorrhoeae, která způsobuje kapavku.

Článek

WHO ve zprávě uvádí, že se šíření pohlavních chorob na světě dostatečně nezpomalilo, což považuje za alarmující. Experti se zejména obávají rostoucího počtu sexuálně přenosných chorob, které jsou odolné vůči antibiotikům.

Trichomoniáza je sexuálně přenosná nemoc a nejčastější parazitární onemocnění pochvy. Kapavka, syfilida a chlamydie jsou bakteriální infekce.

Onemocnění se mohou projevovat výtokem, bolestmi při močení či krvácením mimo periodu. Také však mohou být bez příznaků. Chlamydie a kapavky mohou provázet závažné komplikace jako hluboký pánevní zánět či neplodnost. Syfilida naopak muže přinést kardiovaskulární a neurologické problémy.

Pokud se žena nakazí pohlavně přenosnou chorobou v těhotenství, může to vyvolat předčasný porod, přispět k nízké porodní váze dítěte či v krajních případech způsobit potrat. Ke snížení počtu nakažených by podle WHO přispělo lepší vyšetřování ale také prevence v podobě bezpečného sexu.

Bakteriální pohlavně přenosné choroby lze léčit s pomocí běžně dostupných léků. Léčbu syfilidy nicméně komplikuje nedostatek specifického druhu penicillinu. Dalším problémem je takzvaná super kapavka, na kterou je velmi složité nalézt účinná antibiotika.

Reklama

Výběr článků

Načítám