Hlavní obsah

Tokofobie aneb Když má žena extrémní strach z těhotenství a porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach může mít člověk téměř z čehokoli. Někdy jsou na vině vlastní zkušenosti, jindy jde prostě o nevysvětlitelný špatný pocit z něčeho, co možná ani nikdy nezkusil. Pokud jsou obavy nadměrné, může se z toho vyvinout fobie – úzkostná porucha, pro kterou je typický náhle vzniklý strach, který člověk nedokáže ovládnout. Víte, co je to tokofobie?

Foto: Profimedia.cz

Lidé se bojí řady věcí. Mnohé ženy třeba těhotenství a porodu.

Článek

Tokofobie může být pro mnoho lidí zcela neznámá, jsou ale tací, a specificky ženy, kteří právě tímto trpí. Jde o extrémní strach z těhotenství a porodu.

Podle odborníků existují dvě podskupiny tokofobie. Primární se vyskytuje u žen, které ještě nikdy nebyly těhotné, kde může jít o spojení s jinými fobiemi, jako je strach z bolesti, lékařů nebo dětí obecně. Někdy ale stačí i jen vyslechnout si nepříjemné zážitky jiných žen. Sekundární se pak rozvíjí pro traumatickém prožitku v době těhotenství nebo při porodu (přerušení těhotenství nebo potíže v jeho průběhu, porod mrtvého dítěte apod.).

Na řadě míst na světě výrazně klesá porodnost. V USA trpí touto fobií například až 62 procent amerických žen, což může mít podle odborníků velký vliv právě na porodnost – strach pak může zahrnovat jak pochyby o těhotenství a jeho průběhu, tak i vyhýbání se sexu nebo také zcela chybějící pouto k nenarozenému dítěti, pokud žena otěhotní. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky byly minulý rok uveřejněny v časopise Evolution, Medicine, and Public Health.

Nepodceňujte dětský strach z neznámého

Děti

Průměrný věk žen byl 31 let – polovina nikdy nerodila, třetina již dříve prodělala rizikové těhotenství. Průzkum probíhal v raném období propuknutí pandemie covidu-19, což mohlo podle autorky studie Zanety Thayerové výsledky poněkud ovlivnit.

„Strach, který tyto ženy mohou zažívat, může přetrvávat i několik měsíců a může je někdy až paralyzovat, což mívá za následek extrémní úsilí ve snaze se těhotenství zcela vyhnout,“ vysvětluje pro Daily Mail ředitelka gynekologické kliniky Javine McLaughlinová.

Tokofobie může u mnoha žen velmi výrazně ovlivnit schopnost řádně fungovat v pracovním nebo společenském životě. Což může mít vliv i na seznamování a budování vztahu.

„Měla jsem několik schůzek, kde to případní partneři chápali. Také jsem ale potkala pár mužů, kteří to považovali svým způsobem za porušení jakési nepsané dohody, když se to dozvěděli,“ uvádí třiatřicetiletá Patricia Bogardová, která děti dosud nemá a mít ani nechce. Jediné, o čem je ochotna případně do budoucna „možná“ uvažovat, je náhradní matka.

KVÍZ: Fobie slavných

Zdraví

Již dříve přiznala například i herečka Helen Mirrenová, že trpí tokofobií. Svůj strach veřejně odhalila v jedné australské show – podle vyjádření je důvodem její bezdětnosti zážitek z dětství, kdy jí jako 13leté školačce bylo puštěno video z průběhu porodu.

„Přísahám, že mě to dodnes traumatizuje. I proto jsem nikdy neměla děti, ani nyní se nemůžu dívat na nic, co souvisí s porodem. Naprosto se mi to hnusí,“ uvedla v tehdejším rozhovoru.

„Dítě nebo dospívající, kteří uvidí následky komplikovaného porodu, ale dokonce někdy i zcela bezproblémového, mohou být tímto zasaženi. Někdy se strach může projevit až po nějaké době – dokud se třeba žena neprovdá nebo nepřijde řeč na těhotenství,“ dodává k problematice klinická psycholožka Aimee Danielsonová.

Anketa

Máte pochopení pro lidi, kteří něco nezažili, a přesto se toho děsí?
Ano, naprosté. Sám/sama se s něčím podobných potýkám.
77,1 %
Ano, ale podle mě se to dá všechno řešit.
19,3 %
Moc ne.
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 420 čtenářů.

Jak k tomu doplňuje gynekoložka McLaughlinová, porozumění celému procesu kolem těhotenství a porodu může napomoci kromě jiného i sebevzdělávání.

„Absolvování porodních kurzů a celého procesu kolem může rovněž zjemnit mnoho neznámých otázek kolem toho všeho,“ vysvětluje. Stejně tak může pomoci promluvit si s někým, kdo porodem prošel bez problémů.

Obezofobie aneb Když se bojíme přibírání na váze

Zdraví

Nejčastější druhy fobií aneb Čeho se bojí nomofobici či gamofobici

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám