Hlavní obsah

Tipy pro lepší usínání a kvalitnější spánek

Novinky, ema

Většina lidí ráno v zimních měsících vstává do tmy. A to kolikrát může znamenat velký problém pro všechny, kteří už tak mají se spaním a vstáváním potíže. Spousta podnětů, které bychom normálně nevnímali, dokáže nabourat naše spánkové zvyky. Ty jsou však pro následné celodenní fungování velmi důležité a nepostradatelné.

Foto: Profimedia.cz

Spánek je velmi důležitý především pro naši psychickou kondici.

Článek

Pro někoho je usínání a spánek složitějším procesem, než se může na první pohled zdát. Někteří totiž trpí chronickou nespavostí a z dřímoty je probouzí sebemenší pohyb nebo zvuk. Jiní mají s usínáním, spánkem a probouzením trable jen výjimečně, těm stačí například změnit matraci nebo stáhnout v ložnici topení.

Nepoužívejte závěsy

Samozřejmě záleží na tom, jak máte situovaná okna (pokud do rušné ulice, pak rozhodně závěsy zatáhněte). Jestliže ale bydlíte v klidnějším prostředí, přirozenému světlu se nebraňte. Přítmí vás mnohem lépe připraví na ranní vstávání.

Pryč s kofeinem

Omezení kofeinu a kofeinových nápojů během dne vám pomůže navodit lepší spánek. Je známo, že konzumace kofeinu večer nebo v noci zhoršuje usínání i kvalitu spánku. Proto omezte jeho příjem jen na dopolední hodiny.

Cvičte, nejlépe ráno

Téměř každý expert na spánek vám řekne, že ranní cvičení dopomáhá ke kvalitnějšímu usínání, ale zároveň pomůže i se vstáváním. Krátká rozcvička nebo jen protažení bude pozitivně působit na vaše tělo a zajistí, abyste se cítili svěží a plni energie na celý zbytek dne.

Prospané víkendy

I když je vidina celé prospané neděle velmi lákavá, pokuste se blaženému nutkání odolat. Usínání a vstávání ve stejný čas dostává tělo do pravidelného rytmu a dopomůže k tomu, abyste se při pondělním ránu necítili jako omámení. Pravidelný spánkový režim je úplně to nejlepší, co pro sebe a svůj klidný spánek můžete udělat. Tělo má totiž přirozené hodiny a je důležité pokusit se je udržet v podobném rytmu a předejít tím nepříjemným a náročným pracovním ránům.

Ideální prostředí

K ideálnímu usínání a spánku je důležité mít matraci (nejlépe zdravotní), na které se vám pohodlně leží, vyhovující polštář, peřinu a také provětraný a čerstvý vzduch. Vypněte také všechny zásuvky, odstraňte tikající hodiny a užijte si ničím nerušený spánek.

Ani teplo, ani zima

Ideální teplota na spaní je mezi 16–18 stupni Celsia. Pokud máte v ložnici tepleji, můžete se v noci budit horkem nebo žízní. Nižší teploty zase nepřidají rannímu vstávání, kdy se nikomu nechce z vyhřátých peřin.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoký krevní tlak může snížit ultrazvuk

Lékaři z kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce zavádějí léčbu těžké a špatně léčitelné (rezistentní) hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku, pomocí...

Výběr článků

Načítám