Hlavní obsah

Tipy, jak dostat do dětské stravy více zeleniny

Novinky, ema

Není žádným tajemstvím, že děti si téměř v naprosté většině případů vyberou místo špenátu raději čokoládu nebo sušenku. A pro mnoho rodičů je boj s tím, aby do svých ratolestí dostali více zeleniny, tvrdým oříškem.

Foto: Profimedia.cz

Zelenina může jídlu propůjčit zcela novou chuť a rozměr. Ilustrační foto

Článek

„Ze všech jídel je to právě zelenina, na kterou si děti pomaleji zvykají,“ říká pro huffingtonpost.com Natalia Stasenková, dětská pediatrička a odbornice na výživu dětí. Jejich vrozené predispozice jsou především na sladká jídla a jejich kombinace, což je těžké změnit ze dne na den.

Zelenina je ale plná vitamínů, vlákniny a antioxidantů, a proto bychom ji neměli z jídelníčku vynechávat. Co ale dělat, když děti odmítají zeleninu a nedaří se je ani opakovaně k její konzumaci přimět?

Květák a cuketa na sladko

Někteří nutriční specialisté nemají rádi, když se do dětského jídelníčku zelenina doslova musí „propašovat“. Na druhou stranu je fakt, že zelenina může jídlu propůjčit zcela novou chuť a rozměr a samozřejmě také živiny, a to především když použijete například květák, nebo cuketu. Právě z cukety můžete udělat vynikající bublaninu, dětmi tolik oblíbené muffiny, ke špagetám udělat květákovo-sýrovou omáčku nebo dokonce květákový koláč s čokoládou.

Smoothie

Stále více prodejců i supermarketů nabízí smoothie, je po nich v dnešní době velká poptávka a možná jednou překoná oblibu milovaných sladkých frappé. Smothies jsou chutná a také plné živin. Kupované formy mohou být ale doslazované cukrem, proto si jej radši vyrobte doma. Nebojte se do banánovo-jahodového koktejlu přidat špenát nebo avokádo, čímž dostanete do ratolestí alespoň kousek čerstvé zeleniny.

Sladká zelenina

Stasenková varuje před „šálením“ dětí a naopak radí, aby rodiče přidávali zeleninu do jídel, které mají děti rády. „Být v jejich kůži není snadné, ale měly by vědět, co jedí. Také jsem zjistila, že preferují dýňové pyré před sýrovou omáčkou k těstovinám. Jednoduše proto, že je sladší.“

Zeleninovo ovocný nanuk

Určitě jste už zaregistrovali v obchodech nebo na internetu domácí plastové formičky pro výrobu domácích nanuků. Jejich příprava je vlastně stejná, jako kdybyste připravovali domácí přesnídávku nebo smoothie. Stačí rozmixovat například mrkev, mango a ananas s vodou, pokud je za potřebí, přisladit například stévií. Takto připravenou směs pak nalijte do formiček a nechte zamrazit. Ideální občerstvení pro děti do horkých dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám