Hlavní obsah

Terasa naděje. Novinka těžce nemocným pacientům vrací vůli žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Je to drobnost, ale dává chuť bojovat o život. V plzeňské fakultní nemocnici zásadním způsobem zmodernizovali metabolickou jednotku intenzivní péče. A kromě technologických vychytávek teď disponuje něčím, co jiná podobná zařízení nemají. Venkovní plochou, na kterou je možné vyvézt pacienta s lůžkem i všemi přístroji. Říkají jí Terasa naděje.

Jednotku intenzivní péče plzeňské fakultní nemocnice doplnila Terasa nadějeVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Protože jim dává velkou vůli vrátit se zpátky do života,“ řekl Novinkám Martin Matějovič, přednosta I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

„Mnoho nemocných, kteří se dostanou do stavu bezprostředního ohrožení života, čeká těžká složitá cesta, která může trvat týdny nebo měsíce. A jediné, co vidí, je bílý strop pokoje. Když je možnost vyvézt je na denní světlo, na slunce, do zahradního prostředí, tak je to něco, co nesmírně přispívá ke zlepšení jejich psychiky, dává jim to motivaci se s kritickým stavem poprat,“ vysvětlil Matějovič a dodal: „Ve světě je to trend, u nás v republice jsme asi jediní, kteří tuto možnost mají.“

Humanizace medicíny

Modernizace zmíněného oddělení vyšla na 109 milionů korun, skoro tři čtvrtiny nákladů pokryla evropská dotace, zbytek šel z rozpočtu nemocnice.

„Intenzivní medicína je enormně dynamicky se rozvíjející obor, má klíčovou roli, je pilířem každé nemocnice. Ale není to jen o lůžkách obestavěných supermoderními technologiemi. Obrovský akcent se klade na humanizaci medicíny a té intenzivní obzvlášť,“ připomněl Matějovič.

Větší přesnost i méně komplikací pro pacienty s nádory umožňuje robotické centrum v Thomayerově nemocnici

Zdraví

„Cílem bylo vytvořit prostředí, které bude mít hojivou, zotavovací atmosféru, které bude maximálně bezpečné pro pacienty. I maximálně komfortní, protože pobyt na jednotce intenzivní péče, to je pobyt plný strádání, plný utrpení. A komfortní to musí být i pro personál a blízké nemocných, kteří tady tráví hodně času,“ dodal Matějovič.

Nadšený ministr

Podobně to vidí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se slavnostního otevření zmíněného oddělení zúčastnil. „Tady to není hezké, tady je to nádherné,“ nešetřil chválou. „Není to jen o technologiích. Je to i detailech,“ poznamenal ministr.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Modernizovaná jednotka intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici. Podle Martina Matějoviče (na snímku), přednosty I. interní kliniky, ale moderní technologie nejsou všechno

„V každé nemocnici člověka vytáčí, když jde po chodbě a vidí tam omlácené zdi a rohy. Tady to mají zabezpečené tak, že se to stát nemůže. Myslí nejen na pacienty, ale i na personál, aby to měl co nejpohodlnější. Všechno totiž není jen o platech. Jinak se těšíte do práce, když máte hezké pracoviště, a jinak, když je omlácené, odřené,“ konstatoval Válek.

Robotická tělocvična pomáhá lidem po mozkových mrtvicích, nádorech či úrazech

Zdraví

Vojtova metoda pomáhá kojencům a rozhýbe i dospělé

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám