Hlavní obsah

Téměř pětina Čechů si jde alespoň jednou měsíčně zaběhat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba běhu u nás neustále roste. Podle nejnovějších statistik běhá nejméně jednou měsíčně téměř pětina populace starší patnácti let. Nejméně jednou týdně pak 11 % populace. Podle odborníků je to dáno především pozitivním vlivem běhu na zdraví a kondici, ale i stále oblíbenějšími masovými běžeckými událostmi.

Foto: Profimedia.cz

Obliba běhu u nás neustále roste.

Článek

V podstatě neexistují jiné sportovní události (vyjma běžeckého lyžování) s tak vysokými počty účastníků, kde mohou sportovat obyčejní lidé spolu s elitními sportovci  jako právě stále oblíbenější masové maratony, půlmaratony či běhy na kratší tratě, případně celoroční programy pro lidi vyznávající aktivní životní styl.

Tzv. tematické běhy se pak navíc stávají i cestou, jak vyjádřit osobní postoj k aktuálním sociálním a ekonomickým otázkám.

Mezi vášnivé běžce z řad českých celebrit patří například herec Ivan Trojan, komentátor Robert Záruba, kardiochirurg Jan Pirk, ekonomové Zdeněk Tůma a Vladimír Dlouhý, spisovatel Michael Viewegh nebo bývalá fotbalová hvězda Pavel Nedvěd.

Co lidi láká na běhání
Polovina lidí začíná běhat, protože chtějí zlepšit svoji kondici a zhubnout.
Běhání je levné a dostupné.
Lze běhat kdekoliv a kdykoliv. I v době recese, neboť běh nevyžaduje vstupné, sparingpartnery ani protihráče.
Není zapotřebí drahá výstroj ani specializované sportoviště.
Po čase běžci objeví také „psychické“ výhody běhu, jako například zbavení se stresu a udržení duševní rovnováhy.
Běhání může zpomalit proces stárnutí.
Starší běžci mají o polovinu nižší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu než ti, kteří neběhají.

Jak začít s běháním

Podle odborníků je dobré začít velmi pozvolně, délku trati postupně prodlužovat a časem i zvyšovat intenzitu běhu. Člověk by měl mít vždy na mysli, že běh je aktivita dlouhodobá a krátkodobý trénink má jen krátkodobý efekt. Tudíž nelze ani po krátké době čekat žádné velké výkony.

Vše je o vytrvalosti a systematickém zatěžování organismu. Je tedy nutné trénovat pravidelně a často a bez delších přerušení. Jakmile člověk pravidelnost tréninku přeruší, je vždy obtížné začít běhat znovu. Odborníci tvrdí, že hlavní účinek běhání se obvykle dostaví až po půl roce.

I běhání je o správné technice, vhodné obuvi a pak také o tréninkovém plánu. Konzultace s odborníkem tedy není od věci. Zajímavé informace naleznete na: http://behame.cz/; www.behej.com; bezeckaskola.cz

 Běhání s botami nebo naboso

V posledních letech je velmi módní běhání naboso, které je podle mnohých zastánců mnohem přirozenější než běh v obuvi. Rozdíl spočívá především v tom, že zatímco naboso má jedinec možnost běhat tzv. přes špičku, v obuvi s pevnou podrážkou tak činí obvykle přes patu.

Běhání naboso tak vyžaduje zcela jinou techniku běhu. Běh přes špičku nohy neznamená dopadat nejdříve na prsty (které primárně slouží jako stabilizátory), ale na vnější přední stranu chodidla a poté na zbytek chodidla. Pata by se prakticky neměla celou dobu dotknout země. To vyžaduje i zapojení jiných svalů v oblasti holeně, než je tomu v případě běhaní v botách, a proto zejména ze začátku bolí tato část nohou.

Odborníci se nedokážou shodnout, která technika je pro běh skutečně tou nejlepší, tudíž záleží na každém jedinci, která mu bude víc vyhovovat.

Reklama

Související články

Jak správně cvičit podle pohlaví

Posilování svalů funguje u mužů jinak než u žen. Tvar těla určuje poměr kosterního svalstva a tělesného tuku. Čím méně máme svalstva a více podkožního tuku,...

Hříchy, které ohrožují srdce

Kouření, odpor ke sportu, přemíra stresu, záliba v pojídání tučných či sladkých jídel a mnoho dalších hříchů a prohřešků se negativně odráží i na zdraví srdce....

Výběr článků

Načítám