Hlavní obsah

Televize ochuzuje děti o vitamíny

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

U dětí, které často sledují televizi, se snižuje chuť na ovoce a zeleninu, proto by jim rodiče měli k obrazovce servírovat mísu se zdravou stravou. Dětská chuť je totiž výrazně ovlivňována reklamou na produkty rychlého občerstvení, konzervované potraviny a sladkosti.

Foto: Robert Rohál

Zámek v Holešově - pohled z parku.

Článek

Testované děti, které u televizního přijímače tráví více času, snědly oproti svým vrstevníkům, kteří televizi tolik neholdují, o šestinu zeleniny a ovoce méně. To v konečném důsledku znamená, že hodina koukání na televizi navíc připraví děti o jednu porci zdravých potravin týdně.

Navíc školáci, kteří jsou na televizi závislí a tráví u ní mnoho hodin denně, bývají také více nemocní, obézní a hlavně méně šťastní. V jejich jídelníčku převažují polotovary a hotová jídla, vůbec se nevěnují sportu ani cvičení a v neposlední řadě, jak už bylo zmíněno, jedí málo ovoce a zeleniny.

I dětem hrozí kardiovaskulární choroby

Situace se od roku 1995 zhoršuje, neboť přibývají televizní pořady pro děti a také reklamy, které využívají k prodeji výrobků triky z dětské psychologie.

Dětem však nehrozí jen obezita, ale rovněž zdravotní komplikace. Nadměrným příjmem tuků je zatěžováno srdce a oběhová soustava. Přibývá tak nezletilých pacientů, kteří se léčí na kardiovaskulární choroby.

"Nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku také znamená nedostatečný příjem vitaminů, minerálů a jiných esenciálních látek. To ovlivňuje vznik vývojových vad a jiných chorob," tvrdí autorka projektu Renée Boynton-Jarrettová z Harvardu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ovoce v dětství ochrání před rakovinou

Lidé, kteří jako děti jedí hodně ovoce, mají velkou šanci, že se jim podaří v dospělosti vyhnout rakovinným onemocněním. Tvrdí to na základě výzkumu čtyř tisíc...

Ovoce a zeleninu jen syrovou

V této roční době samozřejmě jíme více čerstvého ovoce a zeleniny. Musíme si ale uvědomit, že obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků se v nich během...

Nedostatek vitamínů doplníme saláty

Léto už pomalu předává své žezlo podzimu. Teplých a slunných dní ubývá, a tak jediné, co nám léto bude připomínat, je dostatek ovoce a zeleniny v obchodech....

Výběr článků

Načítám