Hlavní obsah

Ovoce a zeleninu jen syrovou

Novinky, Herodková Jana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této roční době samozřejmě jíme více čerstvého ovoce a zeleniny. Musíme si ale uvědomit, že obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků se v nich během skladování a kuchyňské úpravy mění.

Foto: Tomáš Stawarczyk

Ilustrační foto

Článek

V průběhu blanšírování a vaření se ztrácejí hlavně vitamíny B 1, B 2 a C. Sušením dochází ke ztrátě poloviny obsahu vitamínu C a pětiny betakarotenu. Konzervování je sice šetrné k vitamínům A, D a riboflavinu, ale naopak dochází k větším ztrátám vitamínů B 1 a C.

I dlouhodobé skladování ovoci a zelenině zrovna neprospěje. Oxidace nás připraví o cenné vitamíny. Mražení je sice jednou z nejšetrnějších metod skladování potravy, musíme ale dát pozor na její úpravu před zamražením.

Tato fakta bychom při kuchyňské úpravě ovoce a zeleniny měli brát v úvahu. Pokud si nejsme jisti svým zdravým životním stylem, měli bychom doplnit vitamíny, minerály a stopové prvky ještě multivitamínovým přípravkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám