Hlavní obsah

Švestky uzdravují i zeštíhlují

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona švestek je v plném proudu a my bychom ji měli využít, jak to jen jde. Švestky jsou nejen chutné, ale i blahodárné pro zdraví. Měli bychom je konzumovat po celý rok, což znamená, že je nejvyšší čas začít sušit, nakládat nebo zavařovat.

Foto: Profimedia.cz

Švestky se výborně hodí při redukčních dietách, samy o sobě podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování.

Článek

Na organismus mají tyto modrofialové peckovice spoustu příznivých účinků. Jsou především zdrojem antioxidantů, vitaminů A, B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organických kyselin, tříslovin, dusíkatých a minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík, mangan, vápník, fosfor, železo a draslík aj.

Obsahují přírodní látky, jež působí preventivně na celé zažívací ústrojí, jejich konzumací předcházíte zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru.

Velký obsah antioxidantů, a to i u sušených švestek, je řadí mezi ovoce zpomalující stárnutí. Obsah draslíku zase působí na harmonizaci krevního tlaku, zabraňuje srážení krevních destiček, ateroskleróze a cévním mozkovým příhodám.

Pro diabetiky a diety

Uvádí se, že glykemický index čerstvé švestky je 22 (nízký je do hodnoty 55). Patří tedy k potravinám, které nezpůsobují žádné radikální změny v hladinách cukru v krvi, což ocení diabetici.

Výborně se hodí při redukčních dietách, samy o sobě podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování. Velmi dobře zasycují, už pět švestek zažene hlad.

A vzhledem k jejich obsahu hořčíku, který má vliv na nervovou soustavu a dobrou psychickou kondici, nedochází ke změnám nálad, takže hubnutí jde s úsměvem a samo.

Ani pecka na zmar

Pecky švestek se dříve dávaly do textilních pytlíčků, nahřívaly a přikládaly na břicho v případě špatného zažívání. Pecky švestek totiž dokážou dlouho držet teplo.

Ovíněné švestky

Do 1 l červeného vína dejte pět lžic cukru, šťávu z citronu, kousek celé skořice, hvězdičku badyánu a dva hřebíčky. Vařte, dokud tekutina nezačne houstnout, potom přidejte 1 kg vypeckovaných švestek a vše mírně prohřívejte (táhněte) asi pět minut.

Cedníkem vyberte švestky a zbylou tekutinu vařte až do konzistence sirupu. Převařené švestky naskládejte do skleniček a přelijete horkou zahuštěnou šťávou, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Ovíněné švestky jsou výborné samotné, ale i s tvarohem nebo jogurtem. Místo vína se dá použít i rum.

Jak je sušit

Sušení švestek je složitější, doporučuje se několikastupňová procedura. Nejprve se suší 3,5 hodiny při 50 °C a stejnou dobu se pak nechají chladnout.

Následují další 4 hodiny sušení na 60 °C a několik hodin volného schnutí, ideálně přes noc. Další den se ještě suší celých 12 hodin při teplotě 70 až 80 °C. Sušené i kompotované švestky jsou výborné proti zácpě a k podpoře aktivity lenivého střeva.

Rychlá švestková povidla

Tři kila švestek na dvě hodiny namočte do vody, poté vypeckujte. Do hrnce napěchujte půlky švestek a zasypte 1/4 kg pískového cukru. Přidejte vanilkový lusk, šťávu z půlky citronu, 1 dcl jablečného octa a 4 cl (panák) rumu (mohou být i dva).

Lehce promíchejte, poté tři až čtyři hodiny pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 170 °C.

Po dvou hodinách zkontrolujte množství tekutiny – podle toho odvodíte zbývající čas. Hotová povidla dejte ještě teplá do čistých suchých skleniček a pevně uzavřete.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty na sladkosti z čerstvého ovoce

Z čerstvého ovoce ze zahrádky lze vykouzlit zákusky, které se nejen rozplývají na jazyku, ale také lahodí oku. Rafinované a zároveň jednoduše proveditelné...

Výběr článků

Načítám