Hlavní obsah

Sušené švestky jako pomocník při hubnutí i v boji s hladem

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít větší počet odborníků, kteří se jednohlasně shodnou v tom, co je nebo není z hlediska hubnutí přínosné, je stejně náročné jako hubnutí samo. Když se navíc postupem let názory k tomu mění, a co se dříve vůbec nedoporučovalo, je nyní vhodné, může to u kdekoho vyvolat zmatek. Podobně je to nyní třeba se sušenými švestkami.

Foto: Profimedia.cz

Sušené švestky díky vláknině zasytí a jsou tak vhodným spolubojovníkem proti hladu.

Článek

Sušené ovoce je oblíbenou pochoutkou řady lidí. Doporučuje se například jako náhrada za klasické „nezdravé” sladkosti. Dietologové všeobecně ale jeho častou konzumaci příliš nedoporučují, neboť takové ovoce obsahuje hodně cukru.

Na druhou stranu ho ale zároveň opatrně doporučují. A to hlavně kvůli vláknině, kterou obsahuje. Díky ní se člověk cítí více a déle nasycen, a proto také nepotřebuje konzumovat takové množství jídla k potlačení hladu. Stačit by měla malá hrst dvakrát denně, abychom udrželi svůj hlad na uzdě. A díky tomu prý i budeme snáze bojovat s nadbytečnými kily.

Což prý dokládá i jedna z nedávných studií, která poukázala na zjištění, že jedinci, kteří jedli pravidelně v rámci hubnutí menší množství sušených švestek, zhubli snáze a snadněji než ti, kterým v dietní stravě švestky chyběly, uvedl server Dailymail.

Stop hladovění

Vědci v rámci studie sledovali celkem 100 jedinců s nadváhou nebo obezitou, kterým byla v průběhu výzkumu stanovena specifická dieta. Polovině z nich pak byla povolena i konzumace sušených švestek, u mužů množství zhruba 170 gramů za den, u žen 140 gramů.

V obou skupinách dobrovolníků shodili jedinci zhruba dva kilogramy na váze a necelé tři centimetry v pase v rámci tříměsíčního měření. U jedinců, kteří měli v jídelníčku sušené ovoce, se nicméně ukázalo, že před koncem měření u nich docházelo k rychlejšímu úbytku váhy. Zároveň se také cítili plnější a nedocházelo u nich k tak častým „návalům hladu”.

Pozor na žaludeční potíže 

Pokud chce někdo sám doma zařadit sušené ovoce, respektive švestky, do svého jídelníčku, měl by být ale z počátku opatrnější s jejich množstvím. Jedincům s citlivějším žaludkem nemusí jejich pravidelný přísun ihned sednout, zvlášť pokud je dříve vůbec nejedli.

„Byť jsou sušené švestky bohaté na cukr, vypadá to, že jeho obsah nepřesáhne pozitiva spojovaná s potlačením chuti k jídlu,” uvedl Jason Halford z Liverpool University, jejíž členové se na výzkumu podíleli.

Navíc se domnívá, že podobné účinky může mít i další sušené ovoce, například rozinky.

„Celkově největším problémem v rámci hubnutí je hlad. Stanovené porce jednoduše málokomu stačí. Sušené švestky nejsou sice zázrak na hubnutí, ale pomáhají při něm tím, že potlačují pocit hladu. Přísun sušeného ovoce by tak mohl lidem pomoci k nastolení správného jídelníčku, který bude obsahovat dostatek ovoce i zeleniny i bez hladu,” dodal na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Prohřešky, které vedou k přejídání

Zkuste se vyvarovat nezdravých zvyků, které obalují váš pas, stehna i břicho nadbytečnými kily. Pokud máte po jídle relativně často pocit plného žaludku, něco...

Proč se po třicítce nedaří zhubnout

Alena se v jídle nemusela nikdy zvlášť hlídat. V podstatě mohla sníst cokoliv a na její velmi štíhlé postavě nebylo nic znát. Vše se začalo měnit až kolem...

Výběr článků

Načítám