Hlavní obsah

Středomořská strava snižuje množství zánětů

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Milovníci tradiční české kuchyně by měli přesedlat především na stravu středomořskou, protože je nejzdravější pro lidské srdce, cévy a buňky. Středomořský jídelníček totiž snižuje množství zánětlivých ložisek a krevních sraženin v lidském těle, které navíc mohou způsobovat nemoci srdce.

Foto: archiv zámku
Článek

Středomořská strava je bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, olivový olej, mořské plody a rybí maso. Čerstvá řecká studie prokázala, že u osob konzumujících tuto potravu je zánětů a sraženin mnohem méně.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jaké stravě dáváte přednost?

"Máme mnoho vědecky ověřených studií, které prokazují, že strava bohatá na velké množství ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných potravin, ryb, ořechů a nízkotučných potravin je dobrá pro lidské srdce," prohlásil lékař Demosthenes Panagiotakos z Harokopio University v Aténách, který svůj výzkum opírá o sledování několika tisícovek Řeků, kteří holdují tradiční středomořské kuchyni.

"Prokázali jsme tak, že středomořská strava je zdravější než některé jiné národní kuchyně a měla by být rozšířena a upřednostňována pro uchování lepšího zdraví," dodal Panagiotakos.

Anketa

Jaké stravě dáváte přednost?
České
31,2 %
Středomořské
45 %
Jiné
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Výběr článků

Načítám