Hlavní obsah

Středomořská strava může snížit riziko demence téměř o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demence je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje kognitivní funkce, jako jsou paměť, schopnost učení a rozpoznávání. Léčba téměř neexistuje, o to důležitější je prevence. Výsledky nové studie ukázaly, že jednou z efektivních a osvědčených metod prevence je stravování ve středomořském stylu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Středomořská strava bohatá na oleje, ryby, ořechy a semínka nabízí mnoho zdravotních benefitů včetně pozitivního vlivu na prevenci demence.

Výzkumníci sledovali téměř 60 300 lidí ve Velké Británii starších 40 let, kteří byli dotazováni, jaké potraviny během dne jedí. Jejich odpovědi byly hodnoceny pro podobnost se zdravou středomořskou stravou, oblíbenou v zemích jako Itálie a Španělsko, která zahrnuje ovoce a zeleninu, luštěniny a přiměřené množství vína.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří dosáhli nejvyššího skóre podobnosti s těmito potravinami, měli o 23 procent nižší pravděpodobnost rozvoje demence ve srovnání s těmi, kteří měli odlišný styl stravování.

Předpokládá se, že středomořský styl stravování snižuje zánět v těle a mozku, který je spojován s demencí.

Středomořská strava

Středomořská neboli mediteránská dieta odkazuje na zdravé životní návyky lidí ze zemí hraničících se Středozemním mořem, jako je Řecko, Itálie nebo Španělsko. Tento stravovací trend je založen především na konzumaci čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů, semínek, luštěnin a obilovin. Z masa pak u středomořské kuchyně převažují zejména ryby a mořské plody, které jsou doplněny o vysoký podíl nenasycených tuků, nejčastěji v podobě olivového oleje. Vyhýbat byste se naopak měli červenému masu a mléčným nápojům.

„Většina lidí si neuvědomuje, že dodržování zdravé stravy a životního stylu může chránit paměť a schopnosti myšlení během stárnutí,“ říká pro Daily Mail Claire McEvoyová, spoluautorka studie z Queen’s University Belfast.

„Tato důležitá studie ukazuje, že konzumace většího množství zeleniny, ovoce, ryb a olivového oleje a méně zpracovaných potravin, sladkých potravin a červeného masa by mohla pomoci snížit riziko onemocnění demencí u populace.“

V současné době žije jen ve Spojeném království asi 900 000 lidí s demencí, pro které není dostupný žádný způsob léčby. Jediným způsobem, jak se této nemoci snažit předcházet, je prevence, jež je hlavním cílem vědeckého výzkumu.

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Zdraví

Středomořská strava snižuje množství zánětů

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám