Hlavní obsah

Spolek Hlas onkologických pacientů se snaží zmapovat, jak rychle se nemocní dostanou ke správné diagnóze a léčbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas sehrává v léčbě rakoviny velmi zásadní roli. Přestože ale někteří lidé se svým problémem k lékaři přijdou včas, ke správné diagnóze a léčbě se někdy dostanou s velkou prodlevou. Spolek Hlas onkologických pacientů se tak snaží zmapovat slabá místa zdravotního systému a odlišnosti v krajích, aby k těmto situacím docházelo minimálně. Vyzývá tak všechny, co se potýkali s rakovinou či jí v současnosti čelí, aby vyplnili speciální dotazník.

Foto: Profimedia.cz

Čas sehrává v léčbě rakoviny velmi zásadní roli.

Článek

„Zásadní roli v naději na uzdravení hraje u většiny zhoubných nádorů čas. Nemocné obvykle neohrožuje jen samotný nádor, ale především nádorové buňky, které se vydávají krevní nebo lymfatickou cestou do celého těla. Léčba je musí nejenom doběhnout, ale i předehnat. Jinak se pacienti neuzdraví,“ vysvětluje profesorka Petra Tesařová, přednostka Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka a 1. LF UK.

Pacienti s rakovinou a jejich blízcí se ale mnohdy neumí ve zdravotním systému rychle zorientovat, lékaři je dostatečně „nenavedou“ nebo vše nevysvětlí, a pacienti tak s léčbou začínají pozdě.

Ve spolupráci s lékaři proto spolek Hlas onkologických pacientů (HOP) vytvořil dotazník, který odhalí, co onkologicky nemocné v konkrétním regionu nejvíce trápí. „V jednotlivých regionech se péče hodně liší. Snažíme se proto zmapovat, kde jsou největší slabiny systému, a přispět tak k jejich řešení,“ upozorňuje Petra Adámková, předsedkyně Výboru HOP.

Dvakrát přežila rakovinu tlustého střeva, nemoc se vždy projevila příznaky, které lékaři bagatelizovali

Zdraví

Otázky v dotazníku se týkají například toho, jaké potíže nemocné prvotně přivedly k lékaři, za jak dlouho se dozvěděli, že mají podezřelý nález, a jestli byly informace, které dostávali, srozumitelné.

Cesty pacienta pomáhají zorientovat se v prevenci i samotné léčbě

Kromě dotazníků spolek Hlas onkologických pacientů také usilovně pracuje na jednoduchých návodech pro onkologicky nemocné. Díky tzv. cestám pacienta se lidé s rakovinou dozvědí vše o symptomech či rizikových faktorech své nemoci a možnostech diagnostiky a léčby. Najdou v nich obecná doporučení pro prevenci nebo odkazy na pacientské organizace, kam se mohou obrátit pro informace.

Na přípravě návodů se přitom podílí specialisté na danou problematiku včetně České onkologické společnosti.

„Cesty pacienta pomohou nemocným utřídit si myšlenky a lépe pochopit celý léčebný postup. V kvantu informací, které dostávají v emotivně velmi obtížné situaci, se totiž jinak lehce ztratí,“ vysvětluje onkoložka Olga Dubová z Fakultní nemocnice Bulovka, odborná garantka Cesty pacienta s karcinomem děložní sliznice.

Podle profesorky Petry Tesařové se díky podrobnému vysvětlení, jak se mohou pacienti uzdravit, co je čeká a co mohou pro vyléčení udělat sami, navíc se i rozptýlí jejich úzkost a bezradnost, urychlí zahájení léčby a zlepší její přijetí.

Návody jsou prozatím zpracované pro nemocné s rakovinou děložního hrdla, prostaty, prsu, děložní sliznice, s uveálním melanomem a karcinomem střev a konečníku. „V současné době připravujeme mapy i pro další diagnózy, jako je například rakovina plic nebo ledvin,“ uzavírá Petra Adámková.

Je to jako chřipka, říká sedmnáctiletý Kuba, který bojuje s rakovinou v kosti

Zdraví

V osmnácti začaly Filipa trápit bolesti hlavy. Nikdo nepředpokládal, že jde o příznaky nádoru mozku

Zdraví

Reklama

Související témata:
Hlas onkologických pacientů

Výběr článků

Načítám