Hlavní obsah

Snídaní začíná svůj běžný den téměř osmdesát procent žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tom, že snídat je zdravé se shodnou odborníci snad ze všech medicínských oborů. Bohužel stále někteří tento fakt podceňují a často na snídani zapomínají. Ženy začínají být v tomto směru zodpovědnější. Svůj den snídaní začíná již téměř 80 procent žen. Mezi nejoblíbenější snídaně pak patří namazané pečivo.

Foto: Emco, Novinky

Není jen důležité zda snídáte, ale také co snídáte.

Článek

„Náš jídelníček by měl začínat snídaní. Spolu s dopolední svačinou má tvořit přibližně 25 % doporučené denní energie, oběd pak dalších 35 %,"  vysvětluje lékařka Václava Kunová, odbornice na výživu.

Samozřejmě není jen důležité zda snídáte, ale také co snídáte. Namazané pečivo, které mají ženy ráno nejčastěji, je velmi vhodnou volbou – dodá organizmu dostatek živin a dalších látek a díky nižšímu glykemickému indexu nepřijde delší dobu hlad. Z průzkumu vyplynulo, že na přípravu „namazané“ snídaně si najde čas i většina žen, které snídají až po příchodu do práce - těch je přitom téměř třetina.

Kdo maže ten jede

Ženy často upřednostňují margaríny. Podle odborníků je to správné, rostlinné tuky by v našem jídelníčku měly převažovat. Obsahují totiž pro náš organizmus prospěšné nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, z nichž některé patří do skupiny tzv. esenciálních. Tedy takových, které si náš organizmus nedokáže sám vytvořit, a musí je přijímat každodenním jídelníčkem. Narozdíl od tuků živočišných v nich nepřevažují pro nás nevhodné nasycené mastné kyseliny.

„Připravit vhodnou snídani není nic těžkého. Jednou z  nejrychlejších a nejoblíbenějších možností je celozrnný rohlík namazaný rostlinným tukem a obložený šunkou a zeleninou. Takováto snídaně má nízký glykemický index a přijatá energie nám dlouho vydrží,“ říká Kunová.

Šunka dodá dostatek bílkovin a zelenina minerálních látek. Snídani ale není možné hodnotit, stejně jako ostatní denní jídla, odděleně. Podle Kunové je důležité rozložení přijaté energie a pestrost celodenního jídelníčku.

Příklady snídaní a jejich nutriční hodnocení
Celozrnný rohlík (60 g), rostlinný tuk (20 g), šunka (20 g), paprika (40 g)Tato snídaně dodá přibližně 1 365 kJ, které je potom dopolední svačinou jednoduché doplnit, a přijmout tak doporučených 25 % denního příjmu. Navíc má vhodné zastoupení živin, minerálních a dalších látek a dodá na dlouho pocit sytosti.
Müsli (30 g) s mlékem (250 g)Z hlediska složení jsou nutriční hodnoty velice podobné jako u namazaného a obloženého pečiva výše. Nicméně müsli bývá často doslazované a obsahuje vysoký podíl jednoduchých sacharidů (cukru).
Jablko (150 g)Ovoce by mělo být určitě součástí našeho jídelníčku, a např. ke svačině je vhodným doplňkem. Z energetického hlediska je ale ke snídani zcela nedostatečné (dodá  pouze přibližně 383 kJ, zatímco 25 % z doporučeného denního množství energie je přibližně 2 000 kJ).

Doporučení

Kolik z doporučeného denního příjmu energie a živin (sacharidy, tuky, bílkoviny)  je dopoledním jídelníčkem vyčerpán pomůže zájemcům spočítat tzv. „Dopojídlometr" na  www.zdravykorinek.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Vyladěná snídaně s pohodovými doplňky

Ve spoustě domácností se každodenní snídaně odbývají v poklusu a hektickém duchu. Počítáme každou minutu a sebemenší zpoždění nás rozruší. A přitom je možné...

Snídejte, ale pečlivě vybírejte co

Pokud vám záleží na vašem zdraví, a také na vaší postavě, pak snídejte. Je samozřejmě velmi důležité sledovat, co jíte a v jakém rozpoložení. V každém případě...

Výběr článků

Načítám