Hlavní obsah

Sedm zdravých návyků, které snižují riziko demence

Výsledky studie trvající dvě desetiletí odhalily sedm zdravých návyků a faktorů životního stylu, které mohou hrát roli při snižování rizika demence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Být aktivní, lépe se stravovat, udržovat si zdravou váhu, nekouřit, udržovat normální krevní tlak, kontrolovat cholesterol a mít nízkou hladinu cukru v krvi ve středním věku, to vše může snížit riziko na rozvoj onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, naznačuje výzkum, který sledoval tisíce žen po dobu 20 let.

„Protože víme, že demence se může začít rozvíjet v mozku desítky let před diagnózou, je důležité, abychom se dozvěděli více o tom, jak naše návyky ve středním věku mohou ovlivnit riziko propuknutí demence ve stáří,“ říká epidemioložka Pamela Ristová pro Guardian.

„Dobrou zprávou je, že volba zdravého životního stylu ve středním věku může vést ke snížení rizika demence později v životě,“ dodává.

Příznaky, které vás mohou už v pětatřiceti upozornit na hrozbu Alzheimerovy choroby

Zdraví

Demence je jednou z největších světových zdravotních hrozeb. Předpovídá se, že počet lidí žijících s tímto onemocněním na celém světě se do roku 2050 téměř ztrojnásobí na 153 milionů a odborníci uvedli, že představuje hlavní a rychle rostoucí hrozbu pro budoucí systémy zdravotní a sociální péče v každé komunitě, zemi a kontinentu.

Stejně jako americká studie poukazují na podobná zjištění i čínští vědci, kteří minulý měsíc uvedli, že kombinace zdravého životního stylu, jako je správné stravování, pravidelné cvičení, hraní karet a socializace alespoň dvakrát týdně, mohou pomoci zpomalit tempo poklesu paměti a snížit riziko demence.

Susan Mitchellová, vedoucí politiky v Alzheimer's Research UK, uvedla, že studie přispěla k drtivým důkazům, že aktivním životem a zdravým stravováním ve středním věku mohou lidé snížit riziko výskytu demence v pozdějším věku.

„Zůstat aktivní, starat se o své srdce, dostatečně spát, zaměstnávat mozek a udržovat se ve spojení s lidmi kolem nás, to vše může pomoci snížit rozvoj demence,“ dodává.

Jednoduché aktivity, které mohou snížit riziko demence

Styl

Paměť se začíná zhoršovat ve 30 letech. Jak udržet mozek bystrý?

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcína proti demenci nemusí být utopie

Marné čekání na účinnou léčbu demence, která patří k největším zabijákům lidstva, by v budoucnu mohla ukončit vakcína v podobě antivirotika. S odvoláním na...

Alzheimerovu chorobu je nutné zachytit včas

Zapomenout na narozeninovou oslavu vnuka, na jméno souseda nebo některé základní slovo? To se může stát. Problém je, když si člověk nevzpomene ani později,...

Výběr článků

Načítám