Hlavní obsah

Paměť se začíná zhoršovat ve 30 letech. Jak udržet mozek bystrý?

Jednou za čas se stane každému, že na něco zapomene, zvlášť pokud má náročný den. Ve většině případů se ale jedná o naprosto přirozený jev, kdy se jednoduše dotyční nesoustředí. S přibývajícím věkem se to ale mění.

Foto: Profimedia.cz

Čtení beletrie může také pomáhat procvičovat paměť.

Článek

Pokud chcete zlepšit své přirozené schopnosti a svou paměť, která se začíná zhoršovat po třicítce, co nejdéle udržet v maximální kvalitě v provozu, pak pro vás máme hned několik tipů.

Čtěte beletrii a vařte podle receptů

Čtení beletrie a vaření podle receptů využívají tzv. pracovní paměť, která v sobě zahrnuje udržení konkrétní informace a její pohyb v hlavě.

Pokud preferujete literaturu faktu, pak vězte, že ta z pohledu trénování paměti nefunguje tak dobře jako právě beletrie.

„Jde o to, že v knize s fakty můžete skákat ze strany na stranu a číst si jen to, co vás zajímá. U beletrie či fikce, abyste příběh celý pochopili, musíte číst stránku po stránce a zároveň si pamatovat jednotlivé děje různých postav, což je pro mozek mnohem náročnější,“ vysvětluje na svém blogu Richard Restak, profesor neurologie a rehabilitační medicíny z GW School of Medicine.

Mozek se učí lépe z papíru než z počítačového zdroje

Zdraví

Vaření či pečení podle receptů má z pohledu funkcí mozku podobný koncept. Člověk musí sledovat množství jednotlivých ingrediencí a zároveň dodržet konkrétní postup, čímž dochází ke koordinaci hned několika věcí.

Jakmile si recept osvojíte, vaše pracovní paměť vám umožní vytvářet nejrůznější varianty či recept zjednodušovat.

Hrajte hry

Poker, šachy, ale i další hry mohou být pro procvičení paměti skvělé. Stejně tak oblíbené křížovky či sudoku. Všechny tyto hry totiž procvičují pracovní paměť, která je spojená s inteligencí, a tedy i vaší myslí, kterou při hraní her musíte používat.

Výborné je i pravidelně paměť trénovat mentálním cvičením, a to např. tak, že vyjmenujete všechny naše premiéry od roku 1989. Až je budete mít v paměti, tak vyjmenujete strany, za které byli nominováni a pak se je pokusíte znovu vyjmenovat podle abecedy. Přesně takováto cvičení paměť procvičují nejlépe, jelikož musíte mít na paměti hned několik věcí.

Převeďte slova na obrázky

Člověk se musí učit číst a psát, ale vidění věcí mu je dáno od Boha. Toto vidění je přitom prvotnější než čtení a psaní. Převáděním slov na obrázky tak můžete také posilovat paměť. I z tohoto důvodu se mnozí lidé učí věci tím, že texty vlastnoručně přepisují. Věci si pak mnohem lépe pamatují. A stejně to funguje i u obrázků.

Pokud si tedy nějaké věci nemůžete zapamatovat, pak si k nim utvořte asociaci v podobě obrázku.

Zapomínání je ve skutečnosti forma učení. Mozek si dělá prostor na důležité věci

Zdraví

Odstraňte problémy se sluchem a zrakem

Podle posledních zjištění se ukázalo, že problémy se sluchem a zrakem mohou přímo souviset s nástupem demence, zejména Alzheimerovou chorobou.

„Je těžké si zapamatovat něco, co jste jasně neviděli. Přičemž sluch je v některých ohledech ještě důležitější,“ upozorňuje Richard Restak.

Podle zprávy z roku 2020 zveřejněné v odborném časopise The Lancet patří špatný sluch mezi 12 ovlivnitelných rizikových faktorů demence.

Špatný sluch může měnit kontext konverzace a zabránit tak lidem držet krok s ostatními. Rozhodně se proto vyplatí si ho v mládí chránit a v případě nedoslýchavosti používat sluchadla.

Zdřímněte si

Zdřímnutí pomáhá upevnit vzpomínky, takže pokud se učíte nebo se připravujete na prezentaci, udělejte si na chvilku pauzu a na 20 minut si zdřímněte. Pomůže vám to vybavit si potřebné informace.

Každodenní odpolední zdřímnutí vám tak může být skutečně ku prospěchu.

Proč je pro naše zdraví dobré psát si deník

Vztahy a sex

Buďte opatrní s alkoholem

Alkohol je slabý neurotoxin neboli zabíječ mozkových buněk. Pokud člověk začne pít v 18 letech, mozek bude alkoholu vystaven desítky let, než dotyčný zestárne.

Nadměrná konzumace alkoholu je podle zprávy The Lancet dalším ovlivnitelným rizikovým faktorem demence.

„Pokud si tedy chcete zachovat co nejvíce neuronů, pak se zcela zřekněte alkoholu,“ uzavírá Restak.

Skončit s výukou matematiky už v 16 letech může mít nepříznivý vliv na vývoj mozku

Zdraví

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám