Hlavní obsah

Kokosová voda a její vliv na zdraví

Novinky, lin

Z pití kokosové vody se stal trend. Pijí ji milovníci zdravého stravování, odborníci na krásu, dokonce ji propagují i celebrity po celém světě. Obsahuje totiž nejen vitamíny, ale i elektrolyty, které dokážou skvěle hydratovat tělo a mají tak pozitivní účinky mimo jiné i na pleť.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvá kokosová voda přímo z kokosu

Článek

Díky obrovské poptávce po kokosové vodě se spotřebitelé mohou setkat zpravidla se dvěma druhy. První je z mladého zeleného kokosu a získává se odříznutím jeho vrchní části.

Druhou variantu tvoří průmyslově balená kokosová voda, která je sice kompaktní, ale je třeba věnovat pozornost jejímu složení.

Výzkumníci z časopisu The Grocer totiž zjistili, že 60 % balených kokosových vod obsahuje přidaný cukr, ačkoli výrobci tvrdí, že neobsahují žádné další přidané látky.

Nebezpečný cukr

Podle odborníků z Public Health England lidé konzumují třikrát větší dávku cukru, než je denní limit, a upozorňují, že za to mohou i výrobky, ve kterých je cukr „schovaný”.

Jedná se převážně o různé dresinky, chleba či slané pokrmy, ve kterých lidé obvykle žádný cukr nečekají. Do stejné kategorie spadá i balená kokosová voda. Při jejím výběru se tak řiďte přímo složením, které je uvedeno na etiketě. Díky tomu zjistíte, jestli obsahuje cukr, či nikoliv.

Konzumace nadměrného množství cukru může vést k obezitě, cukrovce, zubnímu kazu, některé výzkumy ukázaly i vazbu na demenci. Vědci navíc varují, že cukr může být stejně návykový jako kokain, protože má podobný účinek na mozek jako tato droga.

Reklama

Výběr článků

Načítám