Hlavní obsah

Se zdravými tuky nám to lépe myslí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zlo na našich talířích. Tak se odborníci na výživu dívali spoustu let na přílišnou konzumaci tuků. Ukázalo se však, že existují i tuky zdravé.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé tuky kromě jiného snižují například i riziko infarktů.

Článek

Teď vědci zjišťují, že hrají důležitou roli při vývoji dětí a mladých lidí. Výzkumy kolem pozitivního vlivu zdravých tuků na lidské zdraví patří k největším objevům posledních let.

Byly docela šokující. Přemíra nezdravých tuků je hlavní příčinou obezity, kornatění cév, srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Tuky zdravé, konkrétně omega 3 nenasycené mastné kyseliny (NMK), mohou riziko infarktů a dalších potíží naopak snižovat. Třeba infarkty o víc než 50 procent. Snižují i vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak.

Snížily agresivitu výrostků

Zároveň se ukázalo, že mají příznivý vliv na vývoj nervové soustavy a mozku ještě nenarozeného plodu. Ale také na vývoj kojenců (hodně jich obsahuje mateřské mléko). Zvyšují i duševní výkonnost dětí. Anglické studie ukazují například zlepšení pozornosti a soustředění. Sledovaní žáci anglických škol se navíc zklidnili. To je významný jev zejména u dětí neposedných a hyperaktivních.

K podobnému závěru dospěli američtí vědci. Podávali přípravky se zdravými tuky (omega 3 NMK) problematickým jedincům z newyorského Bronxu. A zjistili, že u nich zmenšily agresivitu. Jejich závěry potvrdily také výzkumy v amerických věznicích.

Omega 3 NMK kromě toho zkvalitňují reakce imunitního systému a zkracují průběh zánětů.

Kde je hledat

Vyřazovat proto všechny tuky z jídelníčku dětí, třeba kvůli dietě nebo kvůli tomu, aby nepřibíraly, je nesmyslné. Měly by tvořit asi třetinu našeho jídelníčku, další dvě třetiny pak bílkoviny a sacharidy. Z toho by mělo být 30 % tuků živočišných, zbytek tuky rostlinné. Nikdo z normálních lidí to však takhle měřit nebude. Proto má pro ně smysl jednodušší rada. Jíst méně živočišných tuků, zejména tučného masa nebo uzenin, a víc rostlinných tuků.

Bohatým zdrojem zdravých rostlinných tuků (omega 3, 6 a 9 NMK i dalších složek) je lněné semínko (dá se koupit ve zdravé výživě), ořechy, olej z řepky, oliv nebo rakytníku, avokádo, kvalitní margaríny, sója, sezamová semínka, kukuřice nebo pšeničné klíčky.

Hodně zdravých tuků najdeme i v mase ryb, zejména tučných mořských: tuňák, losos, sleď, makrela, sardinky apod. Musí jít však o maso čerstvé. Ryby z konzerv jich obvykle obsahují málo.

Víc najdete v knize Zdravé tuky MUDr. Davida Freje, na www.flora.cz, www.portalozdravi.cz nebo www.zdravykorinek.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Ocet odbourává tuky a podporuje hubnutí

Mezi velmi účinné zbraně na hubnutí patří tradiční a velmi levné dochucovadlo – ocet. Pokud si ho přidáváte do jídel, zvláště salátů, pak vězte, že vám pomáhá...

Kokosový olej pomáhá odbourávat tuky

Kokosový olej nemusí představovat hrozbu pro ty, kteří se snaží zbavit nadbytečných kilogramů. Podle odborníků naopak může lidem pomoci tukové polštáře...

Výběr článků

Načítám