Hlavní obsah

S epileptickými záchvaty navštivte specializované centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Epileptici, jejichž léčba ani po roce a půl nevedla k zastavení epileptických záchvatů, by měli vyhledat některé z pěti českých epileptologických center. Do center ale přicházejí pacienti i po deseti i více letech neúspěšné léčby. Novinářům to řekl přednosta epileptologického a neuropsychiatrického centra Nemocnice na Františku Jiří Hovorka.

Článek

Další centra jsou v motolské nemocnici, v Thomayerově nemocnici, Nemocnici Na Homolce a v brněnské nemocnici U sv. Anny.

Moderní farmakologickou léčbou se daří zvládnout třetinu až tři čtvrtiny případů onemocnění. V současné době již existují léky bez vedlejších účinků, jakými byla například ospalost, útlum emocí, tloustnutí, padání vlasů, jaterní poruchy a u žen zhoršení plodnosti. Nové léky jsou sice dražší, ale lékaři z center je mohou pacientům předepisovat. 

Centra mají k dispozici také dokonalejší diagnostiku. To je důležité, protože u čtvrtiny pacientů, kteří nereagují na léky, se ukáže, že jejich problémy jsou projevem jiného onemocnění, vysvětlil Hovorka. Pacienty, kterým léky nepomáhají, je možné léčit chirurgicky nebo pomocí stimulátoru. Chirurgická léčba je úspěšná u 50 až 80 procent operovaných pacientů. 

Epilepsie se může rozvinout po úrazu mozku nebo po mrtvici

Epilepsie je neurologické, nikoliv psychiatrické onemocnění. Projevuje se opakovanými záchvaty, které jsou vyvolány patologickými elektrickými výboji v mozku. Výboj může zasáhnout celý mozek nebo jen jeho část. Vedle nejznámějších záchvatů s bezvědomím a křečemi existují desítky dalších typů.

Například to může být krátký výpadek z reality, brnění části těla, drobné záškuby končetin či ramene. Mohou to být i záchvaty na úrovni subjektivních prožitků. Pacient může vidět tečky, strukturované vzorce, stromy, může se mu promítat příběh nebo může prožívat nepříjemné emoce, jako jsou agrese, úzkost. Méně často to mohou být i příjemné pocity, například orgasmus. 

Existují také psychomotorické záchvaty, při nichž se postižený chová automaticky, třeba někam dojde, něco udělá, pomlaskává nebo se osahává. Takoví lidé bývají většinou považováni za podivíny, uvedl Hovorka. 

V České republice, obdobně jako v jiných zemích, trpí epilepsií každý stý člověk. Někdo se s ní narodí nebo se epilepsie projeví po poškození mozku při porodu, úrazu, mrtvici nebo zánětu mozku. Proč u někoho stejný úraz onemocnění vyvolá a u někoho nikoliv, se zatím neví. 

Reklama

Související články

I ženy s epilepsií mohou mít dítě

Kolem epilepsie, kterou u nás má asi 100 000 lidí, existuje řada falešných mýtů. Jeden z nich se týká toho, že epileptička nesmí otěhotnět. Není to pravda....

Výběr článků

Načítám