Hlavní obsah

Rizika spojená s vyšším počtem sexuálních partnerů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex v našich životech sehrává důležitou roli, a jak ukázal nejnovější výzkum, stejně tak i počet sexuálních partnerů. Čím více jich máme, tím nám hrozí větší riziko pohlavně přenosných nemocí, horší životní styl a hrozí nám pak i větší riziko rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Vědci varují před zvýšenou promiskuitou.

Článek

Angličtí vědci z Ruskin University v Cambridgi analyzovali data od téměř 6 tisíc mužů a žen starších 50 let. Zaměřili se přitom na hledání souvislosti mezi počtem sexuálních partnerů a onkologickým onemocněním.

Z výsledků jejich studie přitom vyplynulo velmi závažné zjištění. U mužů, kteří měli 10 a více sexuálních partnerek, se zvýšilo riziko onkologického onemocnění o 69 % a u žen dokonce o 91 % oproti všem, kteří přiznali jednoho či žádného partnera.

„Předpokládali jsme, že existuje souvislost mezi počtem sexuálních partnerů a rizikem rakoviny, protože už předchozí výzkumy potvrdily, že určité pohlavní choroby jsou spjaté s několika druhy rakoviny. Ale překvapilo nás, že množství partnerů z tohoto pohledu více škodí ženám než mužům. Možná se tak děje i silnější vazbou mezi HPV infekcí a rakovinou děložního čípku, než je tomu u rakoviny penisu,“ vysvětluje pro Daily Mail jeden z autorů studie doktor Lee Smith.

Pohlavních nemocí neustále přibývá, lidé se přestali bát a podceňují rizika

Vztahy a sex

Ze studie navíc vyplynulo, že promiskuitnější lidé častěji kouří, vypijí více alkoholu a celkově jejich životní styl s tím zdravým nemá moc společného.

Vědci v této souvislosti varují především před zvýšenou promiskuitou dnešních mladých lidí a zvýšenou oblíbeností seznamovacích aplikací, které podporují příležitostný sex, a tedy i přenos pohlavních nemocí. Zároveň varují před nechráněným sexem jako takovým.

Především dívky by měly mít na mysli, že hormonální antikoncepce je sice ochrání před otěhotněním, nicméně jedině kondom je chrání i před nemocemi, i když ne 100%, a to zejména u HPV infekce.

Dostala rakovinu, riziko by odhalil včasný test. Pojišťovna ho nehradí

Domácí

Běžné příznaky pohlavně přenosných nemocí

  • neobvyklý výtok z pochvy, penisu nebo konečníku
  • bolest při močení 
  • hrudky nebo kožní výrůstky kolem pohlavních orgánů nebo konečníku 
  • vyrážka 
  • neobvyklé vaginální krvácení 
  • svědění kolem genitálií nebo konečníku
  • puchýře a boláky kolem pohlavních orgánů nebo konečníku

Specifické příznaky u jednotlivých pohlavně přenosných chorob

Chlamydie – bohužel toto onemocnění probíhá ve větší míře bezpříznakově. Ženy mohou pociťovat bolest v žaludku, někdy se u nich může objevit krvácení po sexu či krvácení mezi cykly. Muži si mohou stěžovat na bolest či otok varlat.

Syfilis – ani u syfilis nejsou příznaky vždy zřejmé. Řadí se mezi ně malé, bolestivé vřídky nebo vředy na genitáliích, konečníku či jiných částech těla, například v ústech. Dále se může objevit červená vyrážka na dlaních a chodidlech, malé kožní výrůstky po těle, bílé skvrny v ústech, únava, bolesti hlavy, kloubů, horečka či zduřelé žlázy.

Jaroslav Zvěřina: Co možná nevíte o pohlavních infekcích

Styl

Kapavka – přibližně u jednoho z deseti infikovaných mužů a téměř poloviny žen se neobjevují žádné příznaky. U zbytku silný zelený nebo žlutý výtok z pochvy nebo penisu, u žen krvácení před menstruací.

Trichomoniáza – u žen se objevuje bolestivost, otoky nebo svědění kolem vaginy nebo stehen, bolest při sexu a abnormální výtok z pochvy, který může být hustý, ale i naopak tekutý, napěněný či žlutozelený. Zároveň může zapáchat.

Muže pak nejčastěji trápí bolestivá ejakulace, častější močení, bílý výtok z penisu nebo bolestivost, otok a zarudnutí kolem žaludu penisu nebo předkožky.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Nakazili se při sexu

Vztahy a sex

Genitální bradavice – jedná se o výrůstky a bradavičky kolem vaginy, penisu nebo konečníku, které doprovází svědění nebo krvácení z genitálií nebo konečníku a zároveň dochází ke změně normálního toku močení.

Genitální herpes – malé puchýřky kolem genitálií, konečníku či stehen. Když prasknou, nechají po sobě otevřené ranky, které pálí či svědí, vše doprovází bolest při močení a u žen vaginální výtok.

Kapavka, syfilida, trichomoniáza. Pohlavními nemocemi se denně nakazí milion lidí

Svět

Muňky nebo také genitální vši – způsobují zejména noční svědění v oblasti ochlupení. Ve spodním prádle se může objevit černý prášek, modré skvrny nebo skvrny od krve.

Svrab – jedním z prvních příznaků je intenzivní noční svědění. Vyrážka se může objevit kdekoli, ale často začíná mezi prsty, postupně se dál šíří po těle a mění se v malé červené tečky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám