Hlavní obsah

Řekli jí, že má astma, inhalátor ale nefungoval. Správnou diagnózu se dozvěděla po letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletou Kirsty Brydgesovou trápilo neustálé sípání a kašel. Lékař jí řekl, že se jedná o astma, a dal jí inhalátor obsahující lék, který zlepšuje dýchání uvolněním svalů v dýchacích cestách. Na její problémy ale nefungoval.

Foto: Profimedia.cz

U některých lidí může být dušnost jediným příznakem refluxu. Ilustrační foto

Článek

Málokdo si umí představit, co kvůli neustálé dušnosti trvající několik let Kirsty Brydgesová prožívala, zvlášť když na její potíže nic nefungovalo. Kromě sípání, kašle a chrapotu ji tížil i obrovský strach, že se jedná o něco závažnějšího, než je astma.

Při jedné z kontrol jí sestra provedla speciální průtokový test, který diagnózu astma zpochybnil. Tehdy přešla k jinému praktickému lékaři, který na základě jejích potíží a výsledků vyšetření řekl, že se pravděpodobně jedná o reflux neboli gastroezofageální refluxní chorobou (GERD), kdy se žaludeční kyselina opakovaně dostává do jícnu, a to obvykle kvůli tlaku nebo problémům se záklopkou, jež žaludek s jícnem spojuje. Praktik jí tedy odkázal na specialistu. Ten provedl endoskopii a na základě zjištění tuto diagnózu potvrdil.

Příznaky lze snadno zaměnit

Bohužel u některých lidí může být dušnost jediným příznakem refluxu, o to snadněji tak může dojít k záměně diagnózy. Podle studie z roku 2017 zveřejněné v Journal of the American Medical Association se přitom jedná o poměrně běžný jev. Z 613 diagnóz s astmatem bylo na základě podrobnějších testů zjištěno, že až u jedné třetiny se nejedná o astma, ale reflux.

Jak zmírnit překyselený žaludek a pálení žáhy

Zdraví

„Nikdo nemá dokonalou chlopeň (záklopku) na konci jícnu. Ze statistik vyplývá, že deset procent populace trápí každý měsíc projevy lehkého refluxu. Odhaduje se, že počet lidí s refluxem je stejný jako s astmatem, přičemž u části lidí se může vyskytnout reflux společně s astmatem. A to zejména proto, že reflux spouští a zhoršuje astma,“ vysvětluje pro Daily Mail lékař Jonathan Hoare z Imperial College Healthcare NHS Trust v Londýně.

Podle jedné z teorií reflux zhoršuje astma, protože žaludeční kyseliny vstupující do jícnu stimulují bloudivý nerv (Nervus vagus), který se může zúžit a stáhnout dýchací cesty. Tento nerv spojující mozek a střeva dohlíží na spoustu životně důležitých tělesných funkcí, včetně trávení a dýchání.

„Druhá teorie tvrdí, že malé množství kyseliny vystoupí skrz jícen příliš nahoru a dostává se až do dýchacích cest, kde způsobuje podráždění a zúžení, jež se projevuje stejně jako astma,“ vysvětluje Hoare.

Jak se reflux standardně projevuje?

Mezi nejběžnější příznaky refluxu patří pálení žáhy spjaté s několik minut trvající palčivou bolestí, což je způsobeno vracejícím se jídlem do jícnu.

Pokud se jedná o krátkodobé problémy, nemusí se jednat o závažnější problém, ale jakmile jsou potíže trvalé a velmi obtěžující, může se jednat o závažnou formu refluxu, jež může vést k dlouhodobým komplikacím.

Mezi rizikové faktory refluxu patří obezita, těhotenství, hiátová kýla (kdy se část žaludku vyboulí nad bránici).

Léčba refluxní choroby jícnu

Prvním krokem jsou režimová a dietní opatření. V první řadě se tedy jedná o redukci tělesné hmotnosti, zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku a spánku na nakloněném lůžku. Dále je třeba z jídelníčku vyřadit dráždivou stravu (kynuté pečivo, tučná a kořeněná jídla, čokoládu). Dobré je přestat jíst 2-3 hodiny před spaním.

Lékař pak často předepisuje léky na snížení množství kyseliny, která se tvoří v žaludku. Doplňující léčbou pak mohou být prokinetika, léky ovlivňující žaludeční peristaltiku, a antacida, která pomáhají při pálení žáhy.

U těžšího refluxu a vzniklých komplikací pak často přichází na řadu operativní řešení. Zákrok se provádí laparoskopicky a má velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Časté pálení žáhy zvyšuje riziko rakoviny jícnu a hrtanu

Zdraví

Potraviny, které pomohou zklidnit pálení žáhy

Zdraví

Reklama

Související témata:
Pálení žáhy

Výběr článků

Načítám