Hlavní obsah

Časté pálení žáhy zvyšuje riziko rakoviny jícnu a hrtanu

Časté pálení žáhy, které vzniká v důsledku refluxu, dvojnásobně zvyšuje riziko rakovinu jícnu a hrtanu. Přestože se stále jedná o poměrně vzácné onemocnění, ignorování refluxu se nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Pálení žáhy bývá příznakem refluxu.

Článek

Pálení žáhy čas od času postihne skoro každého. Je to dáno tzv. refluxem, tedy zpětným tokem žaludečních šťáv do jícnu. Jedná-li se o občasnou záležitost, obvykle se nejedná o žádný větší problém.

Pokud se ale pálení žáhy objevuje poměrně často, může se jednat o refluxní chorobu jícnu a tu již není dobré podceňovat, protože kvůli tomu může dojít k poškození jícnu, hrtanu, hltanu i dýchacího ústrojí.

Sliznice jícnu se totiž nedokáže dobře chránit před kyselinami sídlícími v žaludku a tenkém střevě, včetně trávicích enzymů, a může dojít k jejímu poškození. V některých případech i vzniku adenokarcinomu neboli zhoubného nádoru jícnu.

Co pomáhá při pálení žáhy

Zdraví

Podle odborníků závažnou formu refluxní choroby má asi 10-15 % nemocných, u kterých dochází k abnormalitám ve výstelce jícnu, které bývají označovány jako Barrettův jícen. Těmto lidem hrozí adenokarcinom jícnu častěji, stejně tak pravděpodobně i spinocelulární karcinom v jícnu a hrtanu.

„Nicméně u všech těchto rakovin reflux není hlavním důvodem ke vzniku rakoviny, za mnohem větší riziko je stále považováno kouření a nadměrné pití alkoholu,” upozorňuje pro WebMD vědec Christian Abnet z amerického National Cancer Institute.

Cigarety a jejich negativní vliv na ženské tělo

Zdraví

Přesto, trápí-li vás některý z následujících projevů refluxní choroby, je lepší navštívit lékaře a snažit se problém řešit. Někdy postačí změna životního stylu, úprava jídelníčku, zhubnutí, skončit s kouřením či nadměrným pitím alkoholu. Jindy mohou pomoci léky či dnes již ambulantní chirurgické zákroky.

Příznaky refluxní choroby: 

  • potíže s polykáním
  • bolest na hrudi
  • chrapot nebo změny hlasu
  • chronický kašel
  • ztráta hmotnosti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám