Hlavní obsah

Recepty s populárními fermentovanými potravinami

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líčka na víně či tiramisu mají své hodinky slávy za sebou. Z módního gastronomického trůnu je sesadily pokrmy s fermentovanými potravinami. Kefír, kysané zelí, nakládaná zelenina. Že objevujeme Ameriku? Samozřejmě, jde o metodu práce s jídlem, kterou dobře znali naši předkové. Ale od koho jiného se učit? Fermentované potraviny jsou prospěšné, plné vitaminů. O tom, že také skvěle chutnají a v moderní kuchyni mají své místo, vás přesvědčí šéfkuchař řevnické restaurace Corso Daniel Holan.

Foto: Profimedia.cz

Fermentovaná zelenina

Článek

Salát z fermentovaných ředkviček s uzeným lososem

Foto: František Petrák

INGREDIENCE

Na salát

  • 80 g uzeného lososa
  • 3 čerstvé ředkvičky
  • 3 fermentované ředkvičky
  • hrst baby špenátu
  • špetka růžového pepře
  • 1 vejce

Na dresing

  • 5 lžic podmáslí
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička křenu
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Nejprve si připravte fermentované ředkvičky. Ředkvičkám zkraťte natě na 1 cm od kořínku. Rozpulte je a v míse promíchejte se solí (2 procenta soli v poměru k váze ředkviček). Poté je vložte do zavařovací lahve. Pokud ale máte vakuovací baličku, tak určitě doporučuji zvolit metodu s baličkou. Nicméně v zavařovací lahvi to funguje stejně dobře. Ředkvičky není nutné dále nijak dochucovat.
  • Nechte 4-5 dní v teple fermentovat.
  • Před přípravou salátu si nejprve připravte dresink. Všechny složky vložte do zavařovací sklenice, kterou následně řádně uzavřete a dresink v ní pořádně protřepejte. 
  • Následně připravte salát. Vejce vařte pět minut, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Stejně tak fermentované ředkvičky. Čerstvé ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
  • Rozdrťte růžový pepř a smíchejte ho s baby špenátem, ředkvičkami a dresinkem (dresink přidávejte postupně, dokud nedocílíte požadované chuti). Promíchaný salát dejte do misky a navrch položte vejce a lososa.

Kachna se zelím

Foto: František Petrák

INGREDIENCE

Maso

  • 1 kachní prso
  • 10 lískových ořechů

Salát

  • hrst kvašeného zelí
  • 4 dílky grepu nebo 2 dílky pomela
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Kachní prso půl hodiny před přípravou vytáhněte z lednice. Ještě na studeném prsu lehkým tlakem (abyste neprořízli maso) nařežte mřížku na kůži.
  • Měsíčkům grepu nebo pomela nařízněte blánu a rozeberte je na malé kousky. Smíchejte s kvašeným zelím a zbytkem surovin.
  • Lískové ořechy upečte v troubě na 180 °C, 10 minut. Vystydlé oloupejte a rozkrojte napůl.
  • „Odpočinuté“ kachní prso položte na rozehřátou pánev kůží dospod. Udržujte mírný plamen, po čtyřech minutách na dvě minuty teplo přidejte. Prso otočte a pečte další 4 minuty z druhé strany pouze na střední plamen.
  • Poté sundejte kachnu z pánve a nechejte maso 5 minut ležet, aby se šťáva v mase rozprostřela.
  • Podávejte se zelným salátem, posypané oříšky.

Kimči

Foto: František Petrák

INGREDIENCE

Salát

  • 1 hlávka pekingského zelí
  • 1 větší svazek jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 5 lžic soli

Zálivka

  • 5 lžic mořské soli
  • 5 lžic chilli korejské mouky
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 5 lžic ústřicové omáčky
  • sezam (dle chuti na posypání)

POSTUP:

  • Hlávku pekingského zelí rozkrojte podélně, oddělte listy a nakrájejte je na 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je pořádně osolit zelí včetně silných dužin a promačkat, aby změklo. Následně zelí propláchněte vodou.
  • A jak poznáte, že je kimči hotové? Mělo by být lehce slané, ale myslete na to, že další sůl bude obsahovat ještě zálivka.
  • Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a osolenému zelí přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jarní cibulku, mrkev a vše promíchejte i se zálivkou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice a dejte do lednice.

Fermentovaný sečuánský salát

Foto: František Petrák

INGREDIENCE

Salát

  • 3 mrkve
  • 2 ks natě řapíkatého celeru bez listů
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • 2 feferonky
  • 3 listy červeného zelí
  • 4 listy čínského zelí
  • 2 lžičky sečuánského pepře
  • 1/2 lžičky fenyklových semínek
  • 2 l převařené vychlazené vody
  • 40 g soli bez jódu
  • skleněné rýžové nudle

Arašídový dresink

  • 120 g arašídů
  • 2 limetky
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • půl hrnku kokosového mléka
  • hrnek vody
  • špetka soli a pepře

POSTUP:

  • Připravte nálev: v hrnci na mírném plameni rozvoňte koření, přidejte sůl a zalijte vodou. Převařte, poté vychlaďte.
  • Nakrájejte mrkev na malé hranolky. Řapíkatý celer, feferonky a česnek nakrájejte na kolečka. Červené a čínské zelí nakrájejte po šířce na plátky. Vše smíchejte a natlačte do zavařovacích sklenic, naplňte je zeleninou jen do půlky. Poté do 3/4 sklenice dolijte nálev. Nechte 5 až 8 dní kvasit.
  • Skleněné rýžové nudle uvařte a sceďte. Smíchejte je s fermentovanou zeleninou a přelijte arašídovým dresinkem (na něj rozmixujte všechny suroviny dohladka).
  • Salát lze doplnit okurkou a sezamovými semínky.

Zázvorová fermentovaná limonáda

Foto: František Petrák

INGREDIENCE

  • 100 g čerstvého zázvoru
  • 200 g cukru
  • 700 ml převařené vychlazené vody

POSTUP:

  • Převařte 700 ml vody a nechte ji vychladnout.
  • Mezitím nastrouhejte zázvor i s kůrou, ta je zásadní pro kvašení zázvoru, protože v kůře je nejvíce divokých kvasinek.
  • Zázvor dejte do vyvařené zavařovací sklenice a zasypte cukrem a zalijte vodou. Sklenici překryjte čistou prodyšnou látkou a přetáhněte gumičkou. Lahev nesmí být při kvašení uzavřená víkem! Kvašením vzniklý plyn by mohl tekutinu vyhnat ven, nebo dokonce lahev roztrhat.
  • Nechte kvasit 5–8 dní v teple. Každý den obsah lahve promíchejte. Pro jistotu přelijte lžíci nebo vařečku vařící vodou, abyste do zázvoru během kvašení nezanesli nechtěné organismy.
  • Takto připravená zázvorovka začne po několika dnech bublat. Až bublinky ustanou, celou tekutinu přeceďte a uložte v lednici. Vykvašená zázvorovka má lehce nakyslou chuť.
  • Pokud máte rádi kyselejší, můžete ji dochutit citronem, nebo naopak zředit sodovkou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov...

Pochoutky na pivu

Když přidáte do základu masových jídel české kuchyně kvalitní pivo, získá tak výraznější chuť. O tom je přesvědčený František Bunata z restaurace Zámecká...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám