Hlavní obsah

Rakovina se nesmí brát tragicky, říká žena, které pomohla imunoterapie

Annu Losovou z Kutné Hory postihl plicní nádor. Když dostala nabídku na účast v klinické studii, v níž mohou být lidé léčeni pomocí inovativních léků o několik let dříve, než jsou registrovány, ihned kývla.

Foto: Právo

Anna Losová

Článek

„Proč bych do studie nešla, zvlášť když moje účast může pomoct dalším,“ řekla si 71letá pacientka, která léčbu hodnotí s nadšením.

Na imunoterapii, která se snaží aktivovat imunitní systém pacienta, tak aby dokázal rakovinné buňky identifikovat a zneškodnit, docházela každé tři týdny rok. Před podáním jí odebrali krev, aby zjistili ak­tuální stav, a pak strávila asi dvacet minut na kapačce.

„Špatně mi nebylo, ale musela jsem začít brát léky na podporu funkce jater, ledvin a štítné žlázy,“ vzpomíná na léčbu, která má pro řadu pacientů mírnější vedlejší účinky než běžná chemoterapie.

Imunoterapie bude nově pomáhat ženám s agresivní rakovinou prsu

Zdraví

Nyní je Annina rakovina v remisi, její organismus nejeví žádné známky nádorového onemocnění. Na kontrolu chodí jednou za půl roku, v budoucnu to bude stačit jednou ročně.

Úspěch léčby připisuje také své schopnosti najít na všem negativním alespoň špetku něčeho pozitivního. „Rakovina se nesmí brát tragicky,“ myslí si.

Kašel od dětství

Vystudovanou knihovnici trápil silný sezonní kašel od dětství. Před čtyřmi lety si její nejstarší syn všiml, že kašel nabral na intenzitě. „Praktická lékařka mě ani neposlechla a doporučovala, ať si koupím přípravek na podporu odkašlávání,“ uvedla paní Losová.

Syn proto v Praze zařídil vyšetření na plicním oddělení. Bronchoskopie odhalila adenokarcinom, zhoubný nádor o velikosti vlašského ořechu ve spodním laloku jedné plíce.

Na operačním sále se žena ocitla za necelé tři měsíce od prvního vyšetření. Následná léčba podle ní byla strašná. „Ležela jsem devět hodin na lůžku, připojená na kapačku. Měla jsem pocit, že se mě snaží něčím otrávit. Spát se samozřejmě nedalo, připadala jsem si, jako by mě cosi sžíralo zevnitř,“ popisuje pooperační chemoterapii.

Lékaři dávali ženě dva měsíce života, experimentální léčba ji zachránila

Zdraví

Rozhoduje lékař

Ošetřující lékař jí poté nabídl návaznou léčbu novým imunoterapeutickým lékem v rámci klinické studie. O účasti ve studii totiž rozhoduje právě ošetřující lékař a lze z ní kdykoli vystoupit.

Vedoucí klinických studií na pneumoonkologické ambulanci Thomayerovy nemocnice v pražské Krči Libor Havel vyvrací všeobecný mýtus, že léčba v rámci klinické studie je pouze pro pacienty, kterým jinak není pomoci.

Aktuální přehled otevřených klinických studií lze nalézt v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo v bezplatné online poradně Klinická hodnocení na webu AIFP.

Předloni probíhalo v ČR 396 klinických hodnocení nových léčiv. „Zejména v oblasti onkologie, infekčních onemocnění a nemocí nervové soustavy. Zapojilo se do nich přes 16 tisíc českých pacientů a téměř dva tisíce lékařských týmů,“ dodal David Kolář, výkonný ředitel AIFP.

Cenu pro ženy ve vědě získal výzkum imunoterapie i využití CO2

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám