Hlavní obsah

Rakovina prostaty může být podpořena sexuálně přenosným parazitem

Novinky, bok

Rakovina prostaty je každý rok nově diagnostikována několika tisícům mužů a rok od roku její výskyt stále roste. To ale není jediná nepříjemná zpráva, která se tohoto nádorového onemocnění týká. Někteří odborníci totiž nedávno přišli s tvrzením, že rakovina prostaty by mohla být podle některých aspektů označována jako sexuálně přenosná choroba.

Foto: Profimedia.cz

Pacientů, kterým je diagnostikována rakovina prostaty, každý rok přibývá.

Článek

Prostata všeobecně trápí mnoho mužů všude na světě, jen v České republice bylo v roce 2010 diagnostikováno 6771 případů rakoviny, letos se očekává dosažení hranice téměř devíti tisíc mužů s touto diagnózou.

Její špatná funkčnost vede často i k celkovému zhoršení života pacienta, v pokročilém stadiu poškození může dojít i k problémům s močovým měchýřem či ledvinami nebo právě k onemocnění rakovinou. Rakovina prostaty se vyskytuje nejčastěji u starších mužů nad 70 let, rizikovými faktory pro její výskyt může být i rasa nebo také genetické dispozice.

Dosud ale zatím nebyla rakovina prostaty spojována do souvislostí se sexuálně přenosnými chorobami. Nedávno však přišli přední odborníci s tvrzením, které se tímto spojením zabývá.

Zatím jde jen o podezření, žádný nevyvratitelný přímý důkaz o spojení se sexuálně přenosnými chorobami není

Podle některých prvotních zjištění totiž může za rozvojem rakoviny prostaty u mužů staršího věku stát parazit, který je běžně přenosný při pohlavním styku (způsobuje nemoc trichomoniázu). Vědci z University of California na tuto možnost narazili při zkoumání buněk prostaty v laboratoři, cituje server BBC.

„Zatím jde jen o podezření, žádný nevyvratitelný přímý důkaz o spojení se sexuálně přenosnými chorobami není, i tak ale budeme věnovat rakovině prostaty pozornost a budeme nyní i v budoucnu zjišťovat všechny možné souvislosti,” uvedla Nicola Smithová ze zdravotnického informačního centra Cancer Research UK.

Parazit, který nakazí milióny lidí 

Trichomoniáza je sexuálně přenosná nemoc způsobená bičenkou poševní. Ta se vyskytuje v pohlavních orgánech žen, kde způsobuje nepříjemné infekce či výtoky. Přenáší se výhradně pohlavním stykem, může tedy nepříjemně ovlivnit život i mužům. U nich napáchá největší problémy v močové trubici nebo může postihnout prostatu.

Tam může způsobit zánět, který podle zjištění podněcuje růst rakoviny v pozdějším věku, uvedla pro CNN autorka výzkumu Lorelei Mucciová, odborná asistentka epidemiologie na Harvardské škole veřejného zdraví.

Bičenka totiž vylučuje protein, který způsobuje všeobecně záněty a zvyšuje zároveň růst zhoubných i nezhoubných buněk v těle. Má se za to, že trichomoniáza po celém světě postihuje 275 miliónů lidí a jde také o nejčastější nevirovou sexuálně přenosnou nemoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Laura Janáčková: Život s rakovinou je boj

V Česku onemocní nádorovým onemocněním každý třetí člověk. Statistiky také ukazují, že každý čtvrtý na toto onemocnění umírá. Rakovina zasahuje člověka...

Nejlepší ochrana před rakovinou prostaty

S vyšším rizikem agresivní formy rakoviny prostaty souvisí nedostatek vitamínu D, který si tělo samo nejlépe tvoří při slunění. Zároveň díky vitamínu D dochází...

Žena, která pomáhá důstojně umírat

Anna Krutská je sestra z hospicového občanského sdružení Cesta domů. To poskytuje odbornou péči umírajícím lidem, ale i jejich blízkým, kteří se o umírajícího...

Výběr článků

Načítám