Hlavní obsah

Nejlepší ochrana před rakovinou prostaty

S vyšším rizikem agresivní formy rakoviny prostaty souvisí nedostatek vitamínu D, který si tělo samo nejlépe tvoří při slunění. Zároveň díky vitamínu D dochází k syntéze hormonu testosteronu a jeho množství v krvi souvisí se sexuální aktivitou mužů. Přičemž muži s vysokou hladinou tohoto hormonu mají vysoké sexuální libido a vyžadují tedy i sex častěji než ostatní. Nedostatek vitamínu D a s tím spjatá snížená hladina testosteronu a nedostatek sexu, může být tím hlavním důvodem rakoviny prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Tělo si dokáže tvořit vitamín D fotolýzou v kůži – po ozáření UV paprsky. Ilustrační foto

Článek

„Nedostatek vitamínu D v krvi může být ukazatelem rozvoje agresivní formy rakoviny prostaty u velké části mužů,“ tvrdí doktor Adam Murphy z Northwestern University v Chicagu.

Řada studií z posledních dvaceti let prokazuje, že nejvíce ohroženi rakovinou předstojné žlázy jsou muži po padesátce, kteří nemají pravidelný sex, kouří, nepohybují se, jsou obézní a konzumují nadměrně alkohol.

Pravidelný a častý sex – aspoň třikrát týdně – mají muži s vysokou hladinou testosteronu v krvi. Ta je přitom značně závislá na hladině vitamínu D v krvi. Tyto biologicky aktivní kalciferoly rozpustné v tucích jsou bohatě zastoupeny v rybím tuku, kakaovém másle, tuňákovi, žloutku, houbách, játrech a v menším množství také v másle a mléku. Tělo si dokáže tvořit vitamín D fotolýzou v kůži – po ozáření UV paprsky. Tyto formy vitamínu se ihned vstřebávají do krve a jsou účinnější než vitamín přijatý stravou.

Opálenějším se tvoří vitamínu D méně

Vědci z Chicaga vyšetřili šest stovek mužů a všímali si u nich toho, jakou mají koncentraci vitamínu D v krvi a jak to souvisí s rizikem rakoviny prostaty. Muži s nejnižší hladinou byli ohroženi agresivní formou nádorového onemocnění předstojné žlázy nejvíce – a to 3,66krát ve srovnání s těmi, kdo měli vitamínu D v krvi dostatek.

Paradoxně, čím je člověk opálenější, tím se tvoří v kůži vitamínu D méně. Jeho syntéza započne asi po dvaceti minutách slunění pokožky. Jenže čím tmavší fototyp a čím opálenější člověk je, tím více se syntéza v kůži zpomaluje. Cholekalciferoly je tak třeba dodávat tělu dvěma směry, jednak přiměřeně vystavovat pokožku slunci, ale dodávat je také stravou. Muži by pak měli dbát také na pravidelný pohlavní život a dostatek pohybu, nekouřit či nekonzumovat nadměrné množství alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám